Deloskop izpostavlja: Sveta dežela Jake Babnika

Center Photon, Ljubljana. Do 17. februarja.

Objavljeno
03. februar 2017 19.48
V. U.
V. U.

Obiskovalca ljubljanskega Centra Photon v teh dneh pričakuje svojevrstna Sveta dežela, po angleško naslovljena Holy Land, kar ustreza naslovu nove serije tukajšnjega fotografa Jake Babnika.

Ta v svoji avtorski praksi vizualno analizira sodobne družbene fenomene, tokrat se je lotil beleženja vpliva poglavarja rimokatoliške cerkve v tranzicijski Vzhodni Evropi. Kakšni so danes prostori obiskov papežev iz preteklosti?

Obiskal in dokumentiral je prostore, kjer so jih v preteklih treh in pol desetletjih gostili, se posvetil zbiranju ter analiziranju promocijske ikonografije tovrstnih dogodkov in taktik, ki so iz papeških premikov ustvarile spektakle globalnih razsežnosti.

Babnik je sicer v Centru Photon star znanec. Leta 2014 se je v njem predstavil s serijo Jebodrom, fotografijami lokacij, kjer se dogajata prešuštvo in avanturistični seks, že pred tem pa je nase opozoril s fotografskim esejem na temo pasjih bojev We are dogs!, v katerem je dokumentiral bridko prakticiranje človeške moči skozi agresijo, boj in poniževanje živali.