Dražba Bowiejevih umetnin že prvi dan z rekordnim izkupičkom

Po poročanju BBC so za Bowiejeve umetnine iztržili kar 24,3 milijona funtov, več kot dvakrat toliko, kot so pričakovali.

Objavljeno
11. november 2016 15.59
Britain Bowie Auction
V. U., STA
V. U., STA
Prvi dan dražbe del iz zasebne umetniške zbirke januarja letos preminulega britanskega glasbenika Davida Bowieja, ki jo je pripravila londonska avkcijska hiša Sotheby's, je prinesel rekorden izkupiček. Po poročanju BBC so skupaj iztržili kar 24,3 milijona funtov, kar je več kot dvakrat toliko, kot so pričakovali.

Pred dražbo je bila skupna vrednost 47 umetniških del, ki so jih včeraj prodali na dražbi, ocenjena med 8,1 in 11,7 milijona funtov.

Najvišjo ceno je dosegla slika Jean-Michela Basquiata z naslovom Air Power, ki je bila prodana za 7,1 milijona funtov. Pred dražbo je bila sicer ocenjena na največ 3,5 milijona funtov. Še ena Basquiatova slika, ki jo je umetnik ustvaril leta 1984, pa je bila prodana za 2,4 milijona funtov.

Bowie je bil velik zagovornik Basquiatovega dela. V filmu Basquiat (1996) je celo igral Andyja Warhola, mentorja in sodelavca mladega uličnega umetnika.

Delo Franka Auerbacha z naslovom Glava Gerde Boehm je bilo prodano za 3,8 milijona funtov, s čimer je postalo doslej najdražje na dražbi prodano delo umetnika. Do londonske dražbe je bil rekord za Auerbachovo delo, prodano na dražbi, 2,3 milijona funtov.

Na dražbi so med drugim prodali še dela Damiena Hirsta, Henryja Moora in Marcela Duchampa. Še 309 del iz Bowiejeve zbirke na dražbi ponujajo danes.