Hrvaški predvolilni finiš in umetnost: Kakšen obraz naj ima ultimativni vodja?

Fasado Hrvaškega društva likovnih umetnikov krasi podoba velikega vodje, sestavljena iz obrazov Franca Jožefa I., Pavelića, Tita in Tuđmana.

Objavljeno
06. november 2015 13.56
Posodobljeno
06. november 2015 19.00
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Sodobna hrvaška umetnost pozna trke duhovitosti in obravnavanja trpke realnosti, s katerimi umetniki soočajo sodržavljane v javnem prostoru. Še pomnite, denimo, golo jahanje Vlaste Delimar na konju po Zagrebu in drugih hrvaških mestih v vlogi srednjeveške lady Godive, s katerim je želela sodržavljane odrešiti tlačanskih davkov?

Ali, denimo, napis Karamarko, pridite na Sex na transparentu na fasadi reškega HNK Ivana pl. Zajca, s katerim je Oliver Frljić aktualnemu pretendentu na hrvaški premierski fotelj Tomislavu Karamarku sredi minulega meseca odgovoril na njegovo predvolilno obljubo, da bo reško gledališče osvobodil »kulturne okupacije«?

Predvolilni finiš pred nedeljskimi parlamentarnimi volitvami je izkoristil tudi Ivan Mesek, varaždinski umetnik, ki je znan tudi iz programa tukajšnjih razstavišč (leta 2012 v mariborski sinagogi). Na fasado krovnega stanovskega Hrvaškega društva likovnih umetnikov v Zagrebu je obesil delo z naslovom Evo vam ga!, kar štirimetrski portret »ultimativnege vodje«, ki ga je usmeril k bližnjima zagrebškima sedežema HDZ in SDP.

Mesek je v enem samem obrazu združil poteze Franca Jožefa I., Anteja Pavelića, Josipa Broza in Franja Tuđmana, rezultat pa označil za novonastalega »bastarda«, ki naposled lahko odgovori na »večno in vselej enako neumno vprašanje ter dilemo o tem, kateri voditelj je bil v hrvaški zgodovini najboljši in najslabši«.

Mesek, trenutno ravnatelj Galerijskega centra Varaždin in v preteklosti namestnik tamkajšnjega župana, sicer pa umetnik, ki se ob slikarstvu ukvarja z instalacijami, urbanimi intervencijami, performansi, grafičnim oblikovanjem in fotografijo, je od vsakega vzel po malo in z rezultatom skušal zadostiti večni želji naroda po mogočnem vodji. Od vsakega gledalca posebej je odvisno, koga bo želel v potrtetu uzreti najprej.