Kazenska ovadba v primeru zbirke družine Boljkovac

Gre za dela, ki bi morala biti lanskega junija del razstave Narodnega muzeja Slovenije. Družina zadeve ne želi komentirati.
Fotografija: Razstava Popotovanja naj bi med drugim obsegala dela Pabla Picassa. FOTO: Narodni muzej Slovenije
Odpri galerijo
Razstava Popotovanja naj bi med drugim obsegala dela Pabla Picassa. FOTO: Narodni muzej Slovenije

Sodni cenilec, ki ga je angažirala policija, je pregledal zbirko domnevno ponarejenih likovnih del družine Boljkovac, ljubljanski kriminalisti pa so na podlagi njegovih ugotovitev na tožilstvo vložili kazensko ovadbo zaradi kršitve materialnih avtorskih pravic, poroča današnji Dnevnik.

image_alt
Policija redkobesedna glede preiskave sporne razstave v NMS

Koga so policisti kazensko ovadili, na policiji zaradi varstva osebnih podatkov ne razkrivajo, so pa za časopis Dnevnik v sredo potrdili, da je kaznivega dejanja osumljena »ena znana oseba«. Po javno dostopnih podatkih je lastnik sporne zbirke Niko Boljkovac. Družina Boljkovac zadeve ne želi komentirati.

Tedanji direktor Narodnega muzeja Slovenije Pavel Car je po zapletih ob razstavi Popotovanja odstopil. FOTO: Jure Eržen/Delo
Tedanji direktor Narodnega muzeja Slovenije Pavel Car je po zapletih ob razstavi Popotovanja odstopil. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljanski kriminalisti so po skoraj letu dni preiskave na tožilstvo vložili ovadbo zaradi suma kaznivega dejanja kršitve materialnih avtorskih pravic, ki se nanaša na zbirko okoli 150 likovnih del v lasti družine Boljkovac. Gre za dela, ki bi morala biti lanskega junija del razstave Narodnega muzeja Slovenije. Ko se je oglasila stroka, da gre za očitne ponaredke, so razstavo odpovedali.

Tedanji direktor Narodnega muzeja Slovenije Pavel Car je po zapletih ob razstavi Popotovanja, ki naj bi med drugim obsegala dela Pabla Picassa, Vincenta van Gogha, Edgarja Degasa, Henrija Matissa, Edvarda Muncha, Joana Miroja in Marca Chagalla, odstopil.

Na ministrstvu za kulturo so po pregledu dokumentacije ugotovili, da strokovne komisije omenjene razstave niso umestile v letni program in načrt muzeja.

Preberite še:

Komentarji: