Kultura 2014: Razstave

Od body arta do poezije s fotoaparatom.

Objavljeno
31. december 2014 11.44
Performerka Vlasta Delimar razstavlja v +Msumu .V Ljubljani 16.10.2014
K. R.
K. R.

Vlasta Delimar: Zrela ženska, MSUM Metelkova

Razstava hrvaške performerke Zrela ženska je delni prenos umetničine retrospektive v Muzeju sodobne umetnosti v Zagrebu in je nastala ob 35-letnici njenega delovanja. Delimarjeva ustvarja od konca sedemdesetih, z izbiro telesa kot primarnega sredstva delovanja je utrdila svoj položaj samosvoje in izstopajoče umetnice, in danes jo ob Tomislavu Gotovcu uvrščajo med najpomembnejše hrvaške protagoniste body arta.

Josef Koudelka: Sledi, Galerija Jakopič

Eden najbolj cenjenih mojstrov črno-bele fotografije Josef Koudelka piše poezijo s fotoaparatom. Njegova dela imajo izrazit čut za formo in geometrijo, ob tem pa močan čustveni naboj. Fotografije so surove, zrnate in izražajo tako življenjsko melanholijo kot tudi upanje.

Alenka Pirman: Zbrana dela, MGLC

Razstava je nastala kot dobro leto trajajoče kolektivno kuratorsko delo, v katero je intenzivno vključena tudi avtorica. Izpostavljene so tehnike, taktike in metode ra­ziskovanja in distribucije njenih umetniških zamisli, povezanih z različnimi prostorskimi in tematsko specifičnimi situacijami, na katere se je pogosto odzivala z ironijo, sarkazmom in dvomom.

Miran Erič in Zvonko Čoh: ­Koprnenje po svetlobi, Galerija Božidar Jakac

Med zidove samostanske cerkve, ki sodi med najlepše slovenske arhitekture na prehodu romanike v gotiko, sta umetnika Milan Erič in Zvonko Čoh domiselno vpletla prostorsko instalacijo Koprnenje po svetlobi. V prostoru bazilike sta s stropa in sten, kot da bi risala po zraku, izobesila in prepletla transparentne bele trakove. Sestavljeni v mrežo so zapolnili in razgibali običajno izpraznjen cerkveni prostor.

Božidar Jakac in fotografija
, Moderna galerija

Razstavna in kataloška predstavitev Jakčevega fotografskega opusa sodi v serijo emancipiranja fotografskega delovanja naših znanih likovnikov, ki so se ga v zadnjih letih lotili v Moderni galeriji. Še posebej zanimivo je bilo opazovati primerjave med njegovimi fotografijami in sočasnimi risarskimi, slikarskimi stvaritvami (mnoge so bile objavljene v knjigi Odmevi rdeče zemlje).