Londončanom muha na stepeni smetani ali obleka brez moža?

V Narodni galeriji v Londonu predstavljajo kandidate za ponovno zasedbo Četrtega podstavka na Trafalgarskem trgu.

Objavljeno
23. januar 2017 16.44
Britain
V. U.
V. U.

Kaj bo v prihodnjih letih zasedalo znameniti Četrti podstavek na londonskem Trafalgarskem trgu, podstavek za spomenik iz viktorijanskih časov, ki je po spletu okoliščin ostal nezaseden, zadnji dve desetletji pa slovi v novi vlogi, kot prizorišče sodobnih kiparskih projektov?

Sodeč po kandidatih, ki so že znani, nemara nenaslovljeni »superheroj« Neyworčanke s pakistanskimi koreninami Hume Bhabha, ki asociira na pop kulturo in znanstveno fantastiko.

Morda pa vertikalna konstrukcija Visoko s poltovornjakom in lestvijo Mehičana Damiána Ortege ali kip Konec domačinke, Londončanke Heather Phillipson, ki si je zamislila ogromen kup stepene smetane s češnjico in prav tako ogromno muho, ki se, podobno kot dron, tej smetani ne zna upreti.

Ali pa kip Američana Michaela Rakowitza z daljšim naslovom Nevidni sovražnik ne bi smel obstajati, ogromna pisana kopija krilatega bika iz Niniv, ki ga je Islamska država predlanskim uničila, pri čemer bi gradivo za njeno londonsko reinkarnacijo predstavljale prazne pločevinke za sirup iz Iraka?

Ali pa zadnji kandidat, projekt Cesarjeva stara oblačila skupine Raqs Media Collective z zanimivim konceptom, namreč predstavitvijo zgolj oblačila nosilca oblasti in družbene moči. Mogočnega oblačila brez telesa mogočneža, ki naj bi ga spomenik slavil.

Pet kandidatov, realizacija čaka dva

Nekaj od navedenega si bo mogoče tudi dejansko ogledati v vlogi javnega spomenika, in sicer dva izmed peterice opisanih projektov, ki bosta Četrtem podstavku nasledila aktualni ogromni iztegnjeni palec z naslovom Really Good kiparja Davida Shrigleyja.

Prvi že prihodnje leto, drugi šele leta 2020, vse kandidate pa si je od tega konca tedna mogoče ogledati v neposredni bližini podstavka, v Narodni galeriji, v kateri so na ogled v obliki maket. Razstavljeni bodo do 26. marca.

Kot je znano, je tako imenovani Četrti podstavek (v izvirniku Fourth plinth) na Trafalgarskem trgu ostal prazen po spletu okoliščin, in sicer kar stoletje in pol. Že leta 1840 so ga zgradili za konjeniški spomenik kralja Viljema IV., naposled pa je ostal prazen, saj so si Londončani stroške za izdelavo spomenika raje prihranili.

Serijo zdajšnjih začasnih predstavitev monumentalnih projektov sodobnih kiparjev na njem so vzpostavili leta 1999, organizirajo pa jo londonski občinarji, ki so vse tokratne kandidate predstavili na spletni strani. Izbor opravi posebna komisija vsakokratnega župana.