Marc Riboud

Galerija Jakopič, Ljubljana. Odprtje nocoj ob 20. uri.
Fotografija: Afganistan 1955. FOTO: © Marc Riboud
Odpri galerijo
Afganistan 1955. FOTO: © Marc Riboud

V Galeriji Jakopič bodo nocoj odprli pregledno razstavo fotografij Marca Ribouda (1923–2016), fotografa francoskega rodu in svetovnega slovesa.

Kot član agencije Magnum Photos je dolga leta deloval kot fotoreporter, vzporedno pa snoval svoj avtorski opus, ki je nastajal predvsem na njegovih številnih potovanjih po vsem svetu. V zgodovino fotografije se je zapisal z nekaterimi ikoničnimi podobami in v času nastanka z edinstvenimi fotografskimi potovanji v dežele na Daljnem vzhodu, ki so bile fotografom poprej nedostopne.


Čuječ odnos do trenutka na poti


Kot so zapisali v galeriji, ravno avtorski pristop in fotografov čuječ odnos do trenutka na poti želi izpostaviti izbor 212 fotografij, pripravljen posebej za Galerijo Jakopič, v katerem je več kot tretjina vintage fotografij iz družinske zapuščine dveh Marcovih otrok.

Razstavo je kurirala Marija Skočir v tesnem sodelovanju s kuratorko Riboudovega arhiva Lorène Durret in Marcovo ženo Catherine Riboud. Na ogled bo do 14. oktobra, dopolnjuje pa jo vodnik z dvajsetimi Riboudovimi fotografijam in bogat spremljevalni program.

Hkrati se razstava povezuje s prodajno razstavo v Galeriji Fotografija Marc Riboud: Izbrani pogledi, ki jo bodo odprli nocoj ob 18.30 in bo na ogled do 31. avgusta. Obe razstavi sta vključeni v program Fotoničnega tedna, ki bo od danes do 2. junija potekal na različnih lokacijah v Ljubljani. Na fotografiji Afganistan, 1955. M. V. Foto Marc Riboud

Komentarji: