Na prihodnjem Beneškem bienalu tudi poulična umetnost

Na spremnem dogodku napovedujejo predstavitev nekaterih osrednjih predstavnikov street arta.

Objavljeno
02. december 2014 14.12
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Je ulična umetnost v mestu, kjer ulic tako rekoč ne poznajo, poseganje na starodavne fasade pa brez dvoma kriminal, možna?

Da. V Benetkah, kjer se je pred dobrim tednom izekla 14. izdaja arhitekturnega bienala, ki je s končno statistiko 228.000 obiskovalcev obveljala za uspešno, sedaj pa so pričakovanja znova usmerjena v prihajajočo izdajo klasičnega bienala vizualnih umetnosti, ki bo prihodnje leto med 9. majem in 22. novembrom dospel do že 56. izdaje, so znova napovedali tudi spremno sekcijo, posvečeno poulični umetnosti.

To sicer ne pomeni, da se bodo mesta, kjer ulice nadomeščajo kanali in kjer si le osrednji trg sv. Marka zasluži čast, da mu sploh pravijo trg (manjšim trgom pravijo le campo), lotili grafitarji, ampak bodo to sekcijo realizirali v pristaniškem delu. Na lokaciji, ki običajno ne sodi med elitna prizorišča bienala in bo tako prvič med uradimi bienalnimi lokacijami.

Kot napoveduje italijanski Artribune, bodo gostje bienala v organizaciji zveze Inossidabile (Nerjaveč) iz Torina nekateri osrednji predstavniki te umetniške prakse, tematsko pa bodo segli vse do začetkov te umetnosti v ZDA v šestdesetih letih minulega stoletja.