Nov gigantski kip na Kitajskem: Zlati Mao križem rok sredi praznega polja

37-metrski kip komunstičnega voditelja ni projekt delovnega ljudstva, temveč je račun poravnala skupina petičnežev.

Objavljeno
05. januar 2016 09.18
Posodobljeno
05. januar 2016 10.30
V. U., STA
V. U., STA
Skupina premožnih Kitajcev je v podeželski provinci Henan za 460.000 ameriških dolarjev postavila velikanski, zlato pobarvan kip kitajskega komunističnega voditelja Mao Zedonga, ki je državo z železno roko vodil skoraj tri desetletja.

Kip je visok okoli 37 metrov in se dviga nad praznimi polji. Prikazuje Maa, ki mirno in premišljeno sedi prekrižanih rok, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pozabljena velika lakota?

Postavitev kipa, ki so jo domnevno financirali lokalni podjetniki, se je po devetih mesecih dela končala decembra, je poročal portal Hrm.cn.

Kljub krivdi za smrt milijonov ljudi je Mao v državi še vedno zelo cenjen. Aktualni kitajski predsednik Xi Jinping je Zedonga označil za veliko osebnost.

Nekaj internetnih uporabnikov je postavite kipa kritiziralo ter izpostavilo njegovo lokacijo. Henan je bil namreč zaradi Maove gospodarske politike, ki je po nekaterih ocenah stala življenje do 40 milijonov ljudi, središče lakote v poznih 50. letih prejšnjega stoletja. »Ali ste pozabili na veliko lakoto, ki je to zgradila?« je nekdo zapisal na kitajskem družabnem omrežju Sina Weibo.