Paul Chan, dobitnik nagrade Hugo Boss

Med dobitniki nagrade Hugo Boss, ki jo sodobnim umetnikom podeljuje Guggenheimov muzej, je bila leta 2000 tudi slovenska umetnica Marjetica Potrč.

Objavljeno
21. november 2014 16.06
Jelka Šutej Adamič, kulturna redakcija
Jelka Šutej Adamič, kulturna redakcija

V Hong Kongu rojeni umetnik Paul Chan (rojen leta 1973), ki živi in dela v New Yorku, je letošnji dobitnik nagrade za vizualno umetnost Hugo Boss, ki ni samo ena najprestižnejših nagrad za sodobno umetnost, temveč je tudi finančno zajetna. V umetnikov žep gre 100 tisoč dolarjev. Med prejemniki te nagrade, ki jo podeljujejo bienalno, so imena uveljavljenih sodobnih umetnikov, med katerimi so Tacita Dean, Rikrit Tiravanija, Douglas Gordon in drugi, leta 2000 pa jo je prejela tudi slovenska umetnica Marjetica Potrč.

Paul Chan je veliko razstavljal, med drugim na documenti 13 v Kasslu, na Beneškem bienalu leta 2009, na Whitney Biennial v New Yorku, imel pa je tudi precej samostojnih razstav. Ustvarja na različnih področjih, preiskušal je različne medije – od videa, do animiranih filmov, performansov s socialno vsebino ter risb z ogljem. Leta 2007 je sodeloval tudi z gledališčem Classical Theatre of Harlem pri predstavi Čakajoč Godota Samuela Becketta, ki so jo uprizorili na zunanjem prizorišču. Doživela je velik uspeh.

Objavlja eseje v revijah in drugih publikacijah za likovno umetnost, leta 2010 pa je ustanovil založbo Badlands Unlimited. Lani je v njegovi založbi izšla knjiga z intervjuji Marcel Duchamp: The Afternoon Interviews, ki so jo predstavili v prostorih šahovskega društva Marshall v New Yorku, kjer so se od nekdaj zbirali umetniki, med njimi Duchamp, in igrali šah. Prav on naj bi nekoč dejal, da "niso vsi umetniki dobri šahisti, vsi šahisti pa so umetniki". Chanova dejavnost je res raznolika, bil je tudi politični aktivist.

Nagrado Hugo Boss podeljuje Guggenheimov muzej od leta 1996, nagrajencu pa muzej v svojih prostorih omogoči tudi samostojno razstavo. Finalisti za nagrado so bili Sheela Gowda, Camille Henrot, Hassan Khan in Charline von Heyl; razstavo nagrajenega Paula Chana pa bodo odprli spomladi prihodnje leto.