Recikliranje kot navdih za vrhunsko oblikovan dizajn

V Celju se zaključuje festival RECI:DESIGN, podobe recikliranja, z nagovorom, da zavržene stvari še lahko uporabimo.

Objavljeno
29. avgust 2015 13.11
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje
Celje - Kulturno umetniško društvo 567, organizator festivala, je pokazal, da zavržene stvari še zdaleč niso odpadek. Ne le, da niso odpadek, ampak so lahko podlaga za vrhunsko oblikovan in estetsko dovršen izdelek. Kot so zapisali organizatorji, skuša festival z raznovrstnimi predelavami spodbuditi kreativnost posameznika, da najde svoj navdih pri ustvarjanju in razmišljanju.

Festival se je začel v sredo z odprtjem razstave RECI:DESIGN na glavnem, čeravno butičnem in intimnem, prizorišču v Gosposki ulici 15. Prostor so zasnovali kuratorji Miha Kaučič, Nuša Komplet Peperko in Miha Peperko kot stanovanje iz recikliranih in unikatno oblikovanih kosov. Tu so se srečevali obiskovalci in razstavljavci.

Festival se v Gosposki ulici nocoj ob 19. uri zaključuje.

Spremljevalni program

Na delavnicah na osrednjem prizorišču so javnosti predstavili ustvarjanje z odpadnim lesom, plastiko, predelavo oblačil. Hkrati so pripravili predavanja in projekcije.

V spremljevalnem programu so odprli še razstavo na temo recikliranja v umetnosti RECI:ART v Galeriji Plevnik-Kronkowska (kuratorka Maja Antončič), razstavo recikliranih fotoaparatov in fotografij RECI:FOTO v Treh izložbah v Umetniški četrti (kurator Tomaž Črnej), na ogled je bil tudi performance Matije Plevnika KAMLIN.

V Galeriji sodobne umetnosti Celje so v času festivala v sodelovanju z Društvom Živa Kreativa potekale otroške delavnice, razstavo njihovih del so odprli danes dopoldne na osrednjem prizorišču.

Mestni kino Metropol je ob tej priložnosti v letnem kinu odvrtel film Waste Land.