Retrospektiva Dušana Tršarja po Kostanjevici še v Ljubljani

Razstava, ki jo odpirajo v Moderni galeriji, je delni prenos retrospektive v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki.

Objavljeno
28. september 2017 16.33
V. U., STA
V. U., STA

V Moderni galeriji bodo ob 20. uri odprli retrospektivo Dušana Tršarja ob njegovi 80-letnici. Gre za izbor del iz Tršarjevega ustvarjalnega obdobja med letoma 1966 in 1984.

»To je ključno obdobje, ko Tršar prične razširjati polje svojega ustvarjanja tako materialno kot tematsko,« je poudaril organizator razstave v Ljubljani Marko Jenko.

Za obiskovalce bo po Jenkovih besedah najbolj zanimivo obdobje, ko Tršar ustvarja s pleksi steklom in neonom, kar je v tedanjem jugoslovanskem prostoru predstavljalo veliko novost, z današnjega vidika pa predstavlja večno aktualnost. Kustosa retrospektive sta Kristina Tina Simončič in direktor Galerije Božidarja Jakca Goran Milovanović.

Od let ustvarjanja v železu do neokonstruktivizma

Tršar je v svojem ustvarjalnem obdobju uporabil več materialov. V 60. letih sprva varjeno železo, ki ga preoblikuje v shematizirano obliko človeškega telesa. Kasneje iz lesenih lamel, žic in železnih palic ustvarja silhuete, ki spominjajo na človeške figure.

70. leta zaznamuje fluorescentno pleksi steklo, ki ga osvetli z neonsko svetlobo. Sčasoma skulpture postajajo vedno bolj transparentne. Nad pleksi steklom postopoma prevladata žgana glina ali bron. Z uporabo sodobnih in nestandardnih materialov ter z uporabo minimalističnih načel pri oblikovanju se Tršar postavlja ob bok neokonstruktivistom, so zapisali v galeriji.

Material narekuje formo

Tršar je ob razstavi povedal, da ga je pri ustvarjanju spremljala ena in ista ideja, material, s katerim je delal, pa je tej ideji spreminjal formo. Vselej se mu je zdelo pomembno, da je neko delo ustvaril z mislijo, da bo obstajalo za daljši čas, ne zgolj za enkratno postavitev.

Dušan Tršar se je rodil 18. januarja 1937. Leta 1963 je diplomiral iz kiparstva na ljubljanski akademiji za likovno umetnost. Razstavljal je na številnih razstavah doma in v tujini. Je prejemnik nagrad zlata ptica, nagrade Prešernovega sklada in zlate plakete Univerze v Ljubljani.

Ljubljanska postavitev, ki bo na ogled do 26. novembra, je delni prenos retrospektive, ki so jo Tršarju posvetili v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki. Iz Moderne galerije bo potovala v Galerijo Murska Sobota, ki je koproducent postavitve.