Muzej dvomi o pristnosti Trumpovega »Renoirja«

V uglednem Art Institutu v Chicagu močno dvomijo o izvirnosti slike, opažene na domu in v zasebnem letalu predsednika ZDA.

Objavljeno
24. oktober 2017 15.38
V. U.
V. U.

Trumpovi vsak dan poskrbijo za kako novico, zadnje dni sedmo silo zaposlujejo s francoskim impresionizmom. Konkretno z enim osrednjih imen tega vplivnega likovnega sloga z domicilom v Franciji 19. stoletja, s Pierr-Augustom Renoirjem.

Aktualni ameriški predsednik Donald Trump se je sodeč po njegovem (nekdanjem) biografu Timu O'Brienu hvalil, da je lastnik izvirnega Renoirjevega izdelka iz leta 1881 z naslovom Sestri (Na terasi), ki je bil kdaj na ogled na njegovem newyorškem domu, kdaj pa tudi na njegovem zasebnem letalu.

O'Brien, avtor leta 2005 izdane knjige TrumpNation: The Art of being the Donald, trdi, da je sliko med opravljanjem intervjujev videl sam (mimogrede, Trump ga je po izidu neuspešno tožil, ker je objavil, da njegovo premoženje znaša le 150 milijonov) in opozoril, da ne more biti originalna. A je Trump vztrajal, da gre za izvirnik.

Oglasili so se v The Art Institutu v Chicagu, eni osrednji ameriških umetnostnih ustanov, in bili v komentarju kratki: »Z veseljem potrjujem, da je izvirnik v naši zbirki,« je agenciji AFP povedala predstavnica inštituta Amanda Hicks. »Ponosni in hvaležni smo, da lahko to izjemno sliko delimo z več kot 1,5 milijona obiskovalcev na leto.«

Izvirnik je v muzeju že 84 let. Leta 1933 so ga prejeli kot dar, donator pa ga je v Parizu kupil od galerista, ki je sliko sam kupil od Renoirja. Umetniku je zanjo leta 1881 odštel 1500 frankov.