V muzeju v Rovinju na razstavi blejskega galerista ukradli srebrn Picassov krožnik

Krožnik z motivom Jacqueline ob slikarskem stojalu iz leta 1956 naj bi na razstavi v rovinjskem Muzeju dediščine ukradli v torek.

Objavljeno
28. avgust 2015 11.33
Posodobljeno
28. avgust 2015 12.00
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Uslužbenci Muzeja dediščine mesta Rovinj (Zavičajni muzej grada Rovinja) so v sredo opazili izginotje enega izmed eskponatov na razstavi Pablo Picasso: Leta na Azurni obali, ki jo je za program muzeja pripravila tukajšnja zasebna galerija Deva Puri z Bleda. To vodi David Rjazancev. Predpostavljajo, da se je kraja zgodila dan prej, v torek.

Krožnik z motivom Jacqueline au Chevalet (Jacqueline ob slikarskem stojalu), ki kot motiv obstaja v različnih materialih, je Pablo Picasso zasnoval leta 1956, iz nekaj manj kot dveh kilogramov srebra pa je bil izdelan leta 1967 ter obstaja v le 20 izvodih. V njegovo ustvarjanje sta bila ob Picassu vpletena tudi François in Pierre Hugo iz družine znamenitega literata Victorja Hugoja.

V galeriji na Bledu so krajo za Delo potrdili. V izboru razstave je sicer okoli 60 Picassovih keramičnih del, del iz srebra in plakatov, ki jih je ustvaril med letoma 1947 in 1971, izhajajo pa iz treh zasebnih zbirk.

Dela na razstavi so po poročanju 24sata zavarovana. Na Hrvaškem so ob kraji tržno vrednost krožnika ocenili na več sto tisoč hrvaških kun, na eni lanskih dražb pa so vrednost takšnega krožnika ocenili na 50.000 do 70.000 ameriških dolarjev.