V Trevisu bodo pripovedovali Zgodbe impresionizma

V bližnjem Trevisu od jutri velika razstava mojstrov impresionizma, njihovih predhodnikov in postimpresionistov.

Objavljeno
28. oktober 2016 16.16
V. U.
V. U.

Zgodbe impresionizma. Tako je naslov prihajajoče razstave del niza osrednjih predstavnikov umetnosti impresionizma in širšega 19. stoletja ter tudi postimpresionizma, s katero se v bližnji italijanski Treviso, v tamkajšnji Muzej S. Caterine, s svojim podjetjem za organizacijo razstav Linea d'ombra vrača Marco Goldin.

Goldin je v preteklosti zaslovel kot avtor razstavnih blockbusterjev, ki so pritegnili na stotisoče ljudi. V Trevisu, kjer je začel, je domačin, razstave pa je postavljal tudi v mnogih drugih krajih. Impresionizma se je kot teme, priljubljene med občinstvom, lotil že ničkolikokrat – med drugim v Vili Manin leta 2009 z razstavo Doba Courbeta in Moneta; Razširjenost realizma in impresionizma v Srednji in Vzhodni Evropi, na kateri so gostovala tudi dela iz tukajšnje Narodne galerije –, tokrat pa ga postavlja v kontekst slogov, ki so nastopili pred njim, od klasicizma dalje, in tudi tistim preobratom v slikarstvu, ki so impresionizmu sledili.

Šest poglavij o umetnosti impresionizma

Izbor okoli 140 umetnin, večinoma slik, a tudi fotografij in del na papirju, bo razporejen v šest tematskih sekcij. V uvodni z naslovom Pogled in tišina napovedujejo portrete od Jean-Auguste-Dominiqua Ingresa in Eugèna Delacroixa do Edgarja Degasa in Paula Gauguina, v drugi, Figura v plain airu, avtorje v razponu od Jean-Françoisa Milleta do Pierre-Augusta Renoirja, v tretji sekciji Položaj stvari bo sledil prikaz pristopov do tihožitija od Édouarda Maneta do Paula Cézanna, v Novi želji po naravi se bodo lotili krajine v razponu od Jean-Baptiste-Camilla Corota do Vincenta van Gogha, v Krizi bo predstavljen razvoj Clauda Moneta vse do negiranja lastnih zgodnejših slikarskih nazorov, s katerimi je napovedal abstrakcijo, v zaključnih Kalih novega sveta pa bodo segli do poznih let Cézanna in napovedi avantgard 20. stoletja.

Umetnine so za razstavo posodili v številnih svetovnih muzejih in zasebnih zbirkah, italijanski tisk pa je pred nekaj dnevi objavil, da so v Trevisu že pred jutrišnjim odprtjem prešteli okoli 90.000 rezervacij za ogled. Razstava, pripravljena ob 20. obletnici podjetja Linea d'ombra, bo sicer do 17. aprila prihodnje leto, ko jo bodo zaprli, gotovo priegnila še mnogo več obiskovalcev, ti pa si bodo lahko vzporedno v Trevisu v istem terminu ogledali še tri projekte istega podjetja: razstavo Tizian, Rubens, Rembrandt z gostovanjem treh upodobitev ženskih figur iz Nacionalne galerije Škotske v Edimburghu, razstavo Od Guttusa do Vedove in Schifana na temo povojne italijanske umetnosti ter projekt De pictura.