Zaseženi Picassovi sliki: Frizerka se vrača v Francijo, Glava mlade ženske v Španijo

Policisti v ZDA, Franciji in Španiji so te dni vpleteni v usodo dveh zgodnjih Picassovih slik, vrednih milijone.

Objavljeno
13. avgust 2015 13.35
V. U., J. G./STA
V. U., J. G./STA

Kubistično delo Pabla Picassa Frizerka (La Coiffeuse) se bo iz ZDA vrnilo v Francijo, kjer ga pogrešajo že vrsto let. Sliko, vredno 15 milijonov evrov, so odkrili lani za božič, in sicer v paketu, ki je prišel iz Belgije. Lastnik je paket prijavil kot pošiljko z umetniškimi darili, vredno le 37 dolarjev, novica o razkritju pa je odmevala v mednarodnem tisku.

Po pisanju francoske tiskovne agencije AFP so sliko zasegli cariniki v Newarku v zvezni državi New Jersey. Kot so povedali na ameriški imigracijski in carinski službi (ICE), bodo Picassovo delo, ki je last Francije, vrnili francoskemu veleposlaništvu v Washingtonu.

Francoska država je dejansko lastnik slike. Ukradli so jo iz depojev osrednjega pariškega Centra Pompidou, nato pa je za dolga leta poniknila v podzemlje. V centru so krajo prijavili leta 2001, a je bila morda ukradena že veliko prej. Da je izginila, so ugotovili, ko so si jo želeli za razstavo izposoditi v nekem drugem muzeju.

Vrača se tudi Glava mlade ženske iz leta 1906

Picassovo sliko Glava mlade ženske (Tête de jeune fille) v lasti enega od najbogatejših španskih bankirjev so zaradi prepovedi izvoza po španski zakonodaji zasegli v Franciji in jo pripeljali v Madrid, kjer bodo reševali spor okrog njenega statusa.

Sliko je slavni umetnik, rojen v Malagi, naslikal leta 1906, ocenjena pa je na 25 milijonov evrov. Čeprav je v zasebni lasti, jo ima Španija za svojo narodno dediščino in po večmesečnih pravnih bitkah so sodno prepovedali njen izvoz. Sliko so prejšnji mesec našli in zaplenili francoski cariniki na jahti v korziškem pristanišču Calvi.

Lastnik slike in jahte, milijarder Jaime Botin, pripada premožni družini, katere več generacij je vodilo banko Santander. Je brat Emilia Botina, ki je bil predsednik banke vse do svoje smrti leta 2010.

Jamie Botin je sliko prijavil dražbeni hiši Christie's in jo potem poskušal prepeljati v London. Njegov poskus so maja preprečili s sodno odločbo, ki ji njegov odvetnik ugovarja. Nedavni poskus premestitve slike prek Korzike v Švico so preprečili francoski cariniki z zaplembo.

Ministrstvo za notranje zadeve Španije je sporočilo, da so sliko na Korziki v torek prevzeli pripadniki španske vojaške policije ter da bo do rešitve statusa shranjena v madridskem muzeju kraljice Sofije. Slika ne bo na ogled javnosti.

Pristojni kulturni organi v Španiji imajo sliko za narodno dediščino zato, ker je redek primer vpliva stare iberske umetnosti na Picassa. Naslikal jo je v majhni vasi v Pirenejih.

Odvetnik Jamieja Botina Rafael Mateu de Ros trdi, da slika ne bi smela priti v pristojnost španskih oblasti glede na to, da je bila shranjena na ladji, registrirani v Veliki Britaniji. »Slika, katere izvoz je Španija prepovedala, zakonito ali protizakonito, je bila naslikana v tujini, kupljena v tujini in v tujini je bila tudi shranjena,« pravi odvetnik.

Pablo Picasso, eden od najbolj znanih umetnikov 20. stoletja, je največji del svojega življenja prebil v Franciji, kjer je leta 1973 tudi umrl.