Zlata medalja newyorškega Društva ilustratorjev Alenki Sottler

Nagrada predstavlja eno najprestižnejših za ilustracijo tako v ZDA kot v širšem svetovnem merilu.

Objavljeno
01. februar 2016 15.41
V. U.
V. U.

Ta petek bo za Alenko Sottler, eno osrednjih imen tukajšnje knjižne ilustracije, poseben dan. V Muzeju ameriške ilustracije, vzpostavljenem na sedežu Društva ilustratorjev (Society of Illustrators) v New Yorku, ji bodo ob odprtju že 58. letne razstave ilustracij tega društva z naslovom 58 Illustrators podelili zlato medaljo za knjižno ilustracijo Evridike. Ta je nastala za knjigo Pesem za liro pesnice Bine Štampe Žmavc.

Knjiga je konec lanskega leta izšla pri mariborski založbi Pivec in na novo upesnjuje grški mit o Orfeju in Evridiki.

Letna razstava newyorškega društva velja za elitno prireditev, na katero poskuša prodreti več tisoč ilustratorjev, kar naposled uspe le 400 kandidatom. Žirijo, ki podeljuje nagrade, sestavljajo pomembni strokovnjaki na tem področju, zlata medalja, ki predstavlja eno najprestižnejših nagrad za ilustracijo tako v ZDA kot širšem svetovnem merilu, pa Sottlerjevo mednarodno uvršča med pomembna ilustratorska imena.

Med največjimi interpreti sodobne likovne ustvarjalnosti

»Njeno delo je inovativno, vizualno vabljivo in risano z brezhibnim zaupanjem vase. Je stilno sodobna in obenem verzirana poznavalka zgodovine vizualnih podob in podob moči, pomena in jasnosti,« je o delu Sottlerjeve zapisal Walter King s kolidža za umetnost in oblikovanje Columbus.

»Ostajam začuden, osupel. Skoraj ne vem, kaj bi rekel. Nisem poznal Alenke Sottler. In potem pride ta knjiga, tako pristna, močna, nežna, mikavna, a vendar hkrati jasna, natančna, klasična ... Nepremična, a kljub temu – zaradi čarovnije, ki so je zmožni veliki ilustratorji – prekipevajoča,« so besede italijanskega kritika Walterja Fochesata.

»V poetiki in vizionarnosti je danes Alenka Sottler med največjimi interpreti sodobne likovne ustvarjalnosti, kar slovenska umetnica pripoveduje s kompleksno in kultivirano igro asociacij, metafor in simbolov,« pravi Livio Sossi, prav tako Italijan, sicer pa profesor zgodovine mladinske književnosti na Univerzi v Vidmu.

Newyorško Društvo ilustratorjev sicer na letnih razstavah zlate in srebrne medalje najboljšim podeljuje po posameznih ilustratorskih kategorijah. Te so časopisi, revije in objave na spletu, knjige, oglaševanje, institucionalni projekti ter nenaročena dela.

Sottlerjeva je prva slovenska ilustratorka, ki je postala častna članica Society of Illustrators, in prva, ki bo prejela zlato medaljo.