Znani nominiranci za Turnerjevo nagrado

Britanci so objavili kandidate za najbolj zaželeno otoško nagrado za sodobno umetnost.

Objavljeno
07. maj 2014 15.00
Posodobljeno
07. maj 2014 18.00
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Duncan Campbell, Ciara Phillips, James Richards in Tris Vonna-Michell so imena vizualnih umetnikov, ki bodo v prihodnjih mesecih gotovo v središču medijskih žarometov. Njihova imena so namreč na letošnjem seznamu nominirancev za enako prestižno kot tudi medijsko razvpito Turnerjevo nagrado, ki jo v Veliki Britaniji tradicionalno podeljujejo šele nekaj pred iztekom leta, decembra.

Zmagovalcu prinese 25.000 otoških funtov (dobrih 30.000 evrov), predvsem pa prestižno umestitev na seznam dosedanjih zmagovalcev, med katerimi so mnogi, ki sodijo med najuspešnejše (in tudi najdražje) sodobne vizualne ustvarjalce.

V Londonu sicer v navezavi z različnimi sponzorji ob podelitvi Turnerjeve nagrade na obraze izbranih avtorjev rišejo nasmeške že od orwellovskega leta 1984. Tako bo nagrada letos prišla do jubilejne okrogle zaporedne številke 30, v času svojega obstoja pa je po svetu povzročila že kar nekaj kopij (njena osrednja poteza je, da kandidate predstaviš veliko pred samo podelitvijo, kar omogoča ustrezen čas za medijsko promocijo in javno debato ob pričakovanju odločitve žirije). Kdor jo prejme, se pridruži Gilbertu & Georgeu, Richardu Deaconu, Tonyju Craggu, Anishu Kapoorju, Rachel Whiteread, Antonyju Gormleyju, Damienu Hirstu, Tracey Emin in seveda še komu.

Kot so zapisali v otoškem Guardianu, so sicer med letošnjimi nominiranci umetniki, med katerimi je težko poiskati skupni imenovalec. Nemara le tega, da vse na svojevrsten način zanima kolažiranje različnih podob ali filmov, prav tako pa jih na vsebinski ravni zanima raziskovanje tem, ki so bližje njihovemu sorodstvenemu okolju kot njim samim. Med mediji in materiali, po katerih posegajo, so film, pripovedovanje zgodb, instalacije in tisk.

Direktorica Tate Britain Penelope Curtis, ki bo vodila žirijo, je letošnji izbor strnila takole: »Letošnje nominacije odražajo mobilnost sodobnega umetnostnega sveta, v okviru katerega je mogoče umetniška dela skozi leto spremljati na globalnih bienalih in festivalih. Četverica nominirancev si deli izrazito mednarodno prisotnost ter spodobnost prilagajanja vnovičnim postavitvam in reinterpretacijam tako njihovih lastnih del kot del drugih, pogosto v kolaborativnem družbenem kontekstu.«

Nominirance druži tudi podatek, da nikogar med njimi še ne prištevajo med zvezdnike. To pomeni, da izbrancem in galerijam, ki so izza njih, letos ponujajo možnost zelo lepe odskočne deske.

Cambell je sicer v Dublinu rojeni Glasgowčan, ki se posveča predvsem filmu, Vonna-Michell izhaja iz kraja Southend-on-Sea in se posveča pripovedovanju zgodb, pogosto ob projekcijah podob, fotokopijah ali najdenih podobah, Phillipsova, Kanadčanka, ki prav tako deluje v Glasgowu, se posveča tiskom, ustvarjanju s tekstilom, fotografiji in stenskim poslikavam, s katerimi kreira site-specific projekte, Richards s poreklom v Cardiffu pa je žirijo prepričal z meditativnim, poetičnim ustvarjanjem na temo užitka, senzualnosti in vojerizma.

Odločitev o izbrancu bo sicer znana 1. decembra, odprtje tradicionalne razstave z deli nominirancev pa v Tate Britain napovedujejo za 30. september.