Izzivi za kriminaliste: Kako najti obraz lastnika digitalne denarnice

Danes še ne uporablja veliko kriminalcev kriptovalut, ker jih še ne znajo dovolj dobro uporabljati.
Objavljeno
06. november 2017 18.40
Pija Kapitanovič
Pija Kapitanovič

Ljubljana – Leta 1996 je tolpa preprodajalcev droge na Irskem umorila novinarko Veronico Guerin. Oblasti pa kljub dokazom niso imele zadostne pravne podlage za obsodbo storilcev. Po tem dogodku so na Irskem spremenili zakone tako, da se v preiskavi lahko uporabljajo nižji pravdni dokazni standardi namesto prej zahtevanih kazenskih dokaznih standardov.

Velja namreč, da se predkazenski in kazenski postopek lahko začneta šele, ko verjetnost, da se je zgodilo določeno kaznivo dejanje in da ga je storila določena oseba, doseže določeno stopnjo, ki je v kazenskem postopku višja. »Ko lovimo kriminalce, zdaj lahko pregledamo izvor njihovega premoženja in na podlagi tega sprožimo kazenski postopek, kar je povečalo uspešnost našega dela. Od takrat pa so se kriminalne aktivnosti spet močno spremenile. Danes kriminalci raziskujejo nove tehnologije, mi pa se moramo temu prilagoditi.

Na Irskem smo že zasledili kriminalne aktivnosti preprodajalcev drog, ki so neposredno uporabljali digitalne virtualne valute, da so oprali denar iz poslov z drogami,« pravi Mark Gallagher iz irskega Urada za kazenske zadeve, ki se udeležuje konference o kibernetski varnosti Senter na Bledu.

Celo evropska komisija pravi, da so transakcije, opravljene s tehnologijo veriženja blokov, laže izsledljive od transakcij z gotovino, saj za seboj puščajo neuničljivo sled. Kako vam tehnologija otežuje delo?

Tehnologija veriženja blokov (blockchain) je genialna iznajdba, ki človeštvu lahko prinese veliko koristi, a lahko je, kot vsaka tehnologija, izrabljena tudi za slabe namene. Ljudje, ki jih ustvarjajo, imajo ponavadi zelo plemenite cilje, ampak včasih ne vidijo njihovih slabih strani. To ni niti njihova naloga, ampak naloga oblasti, da vidijo priložnosti, ki jih kriminalci lahko izkoristijo. Sicer pa se strinjam z vami in EK: transakcije na blockchainu niso anonimne, ampak psevdonimne in vsaka za seboj pušča sled. Problem je med drugim, kako povezati digitalno denarnico in sumljive transakcije z določeno osebo. To je zelo težko tudi za to, ker veliko organov pregona še nima potrebnega znanja in orodij. O tem bo govora tudi na blejski konferenci.

Katere priložnosti kriminalci še izkoriščajo?

V Dublinu lahko v dvajsetih minutah pridete do vam nepoznane osebe, ki bo kriminalcu na fizično lokacijo prinesla želen znesek gotovine v zameno za virtualno valuto. Dobila se bosta na javnem kraju, v restavraciji, vsak s svojim računalnikom. Kriminalec bo tej nepoznani osebi nakazal bitcoine, ki jih je dobil v zameno za npr. drogo, oseba pa mu bo, ko bo prejela bitcoine, dala gotovino. S tem se kriminalec izogne identifikaciji, ki jo večina menjalnic pri višjih zneskih že zahteva.

Poleg tega, da gre v teh primerih ponavadi za bitcoine, pridobljene z nelegalnimi aktivnostmi, pa osebe, ki so take izmenjave pripravljene početi, postajajo tudi izjemno ranljive za ugrabitve. Kriminalec namreč dobi naslov njihove digitalne denarnice, ve, kakšno vsoto bitcoinov je dobil nakazano, ima pa tudi njihov obraz. Tehnologija je preveč dobra, da bi lahko vanjo vdrli, pri veriženju blokov pa spet postaja najbolj ranljiv človeški faktor, kar povečuje tudi možnosti za t. i. tiger ugrabitve.

Torej, za ugrabitve postajajo zanimivi ljudje, ki imajo podatke o imetnikih digitalnih denarnic, ter upravljavci digitalnih menjalnic in skladov?

Točno to. Gre za ugrabitev, ki vključuje dve kriminalni dejanji. Kriminalec od žrtve ne zahteva odkupnine, ampak od nje zahteva, da stori kriminalno dejanje. Na Irskem smo imeli primer kar nekaj ugrabitev direktorjev z neomejenim dostopom do sistema finančnih institucij, njihove družine so bile v ujetništvu, dokler niso v instituciji, kjer so bili zaposleni, vzeli denarja in ga odložili na določenem kraju. Menim, da so bili to tudi vzroki za nekatere nepojasnjene izginule kriptovalute in nenadoma ugasnjene menjalnice za te valute.

Toda na splošno velja, da so kriptovalute za kriminalce manj priročne, kot je gotovina, imam prav?

V tem trenutku to drži. Ne uporablja veliko kriminalcev kriptovalut, ker jih še ne znajo dovolj dobro uporabljati in ne vidijo, kako lahko izkoristijo njihove prednosti. A to je posledica njihove že tradicionalne lenobe. Kriminalci skoraj vedno uberejo najlažjo pot.

Kako pogoste so torej zlorabe kriptovalut v nelegalne namene?

Tega še nihče ne ve. Dokler ne bomo organov pregona izobrazili za preiskovanje sumov kriminalnih aktivnosti v kriptovirtualnem svetu, tega ne bomo mogli oceniti. Najprej se morajo vsi odgovorni za preiskovanje v vseh državah naučiti, kako preiskovati, oceniti dejavnosti, kako identificirati uporabnike, itd. V tem trenutku lahko preiskujemo le prijave sumljivih transakcij, o katerih poročajo institucije na stičišču tradicionalne in kriptoekonomije. Kot sem vam že povedal, pa se s porastom uporabnikov digitalnih valut povečuje tudi število ljudi, ki so pripravljeni zamenjati denar za digitalne valute na fizični lokaciji, torej brez denarnice, ki pušča za seboj sled. V teh primerih smo skoraj nemočni.

Koliko preiskav, ki so na določen način vključevale digitalne valute ste že imeli?

Tri. Ena je še v postopku, tako da o tej ne morem govoriti. V eni smo zasegli večje število bitcoinov, ki so bili plačilo za dobavljeno drogo, v drugem pa večje število ethereuma, ki je bil prav tako plačilo za nedovoljeno substanco. Identificirali smo tudi osebe in proti njim sprožili sodni pregon.