Dobro jutro: Na današnji dan

Do konca leta je še 300 dni.

Objavljeno
05. marec 2013 19.22
Tanja Jaklič, kultura
Tanja Jaklič, kultura
Šesti marec. Sreda sredi tedna, 65. dan v letu. Sonce je vzšlo ob 6.30, zašlo bo pet minut pred šesto uro zvečer. Meteorologi napovedujejo oblačen dan z občasnim dežjem, v višinah priteka k nam topel in precej suh zrak. Do konca leta je še 300 dni.

Na današnji dan se ni začela nobena vojna in svet ni stresla usodnejša katastrofa. Je pa 6. marec pred kratkim postal svetovni dan varčevanja z energijo. Ugasnite kakšno luč in namesto v sušilni stroj dajte perilo na zrak.

Na današnji dan leta 1869 je Dimitrij Mendelejev predstavil ruskemu kemijskemu društvu periodni sistem elementov. Ta je eden največjih dosežkov sodobne kemije. Isti dan leta 1882 je Milan Obrenović postal srbski kralj. Šestega marca 1899 je Bayer registriral aspirin, skoraj sto let pozneje je izbruhnil računalniški virus, ki je dobil ime po italijanskem kiparju, arhitektu, slikarju Michelangelu. Oba sta se namreč »rodila« 6. marca. Prav danes praznuje 87 let vodilni mož poljske filmske šole, režiser Andrzej Wajda, 41 let pa je dopolnil eden največjih košarkarjev našega časa Shaquille O'Neal. Na današnji dan sta umrli ameriška pisateljica Pearl S. Buck, ki je vse življenje pisala o Kitajski, in priljubljena grška pevka ter političarka Melina Merkouri, ki si je izmislila koncept EPK. Prav danes mineva tudi šest let od smrti francoskega filozofa in sociologa Jeana Baudrillarda, znanega po kritiki potrošniške družbe in knjigi, ki je razburila svet: Zalivska vojna se ni zgodila.

Natanko pred letom dni je gospodinja iz Nebraske na internetu prodala tri leta star »mknagec« za 8100 dolarjev. Košček ocvrtega piščančjega mesa je spominjal na obličje prvega predsednika ZDA Georgea Washingtona.

Čudaška zgodba ne bo šla v anale zgodovine, z njo ali brez nje bo 6. marec tudi prihodnje povsem navaden dan. Kot današnji. Le po čem si ga bomo zapomnili?