Jaz, pa ti, pa židan kup smeti

Na dopust poleg Fujija vzemite tudi Fujimota!

Objavljeno
09. junij 2012 13.26
Voranc Vogel, Delo.si
Voranc Vogel, Delo.si

Lubiljianka, 17. 6., 12:33 - 13:04

Avtobus nas je odložil v nekem mestu za katerega domačini pravijo, da pomeni nekaj v zvezi z ljubeznijo. Ljbuljuan, Lujblijuani ... Še nikoli ljubezen ni šla tako težko z jezika! Kakorkoli, mesto je prikladno majhno in hkrati ponuja zadovoljivo število lokacij pred katerimi se je vredno fotografirati. Na glavni trg so postavili kip nekega pajaca z žensko nad glavo. Pred njim bom pritisnil ženo, da jo bom lahko doma opomnil, kako v Evropi postavljajo kipe moškim, ki jim ženske skačejo po glavi. Opravljeno.

Med tem, ko jo fotografiram ujamem besede vodiča, ki razlaga nekaj o slavih treh mostovih. Sam se sprašujem, kje je sploh ta reka. Ni važno! Popotniški kolega, ki je pred odhodom na pot izropal še malo večjo foto trgovino kot jaz, je našel motiv, ki mu ga ne privoščim v ekskluzivno last. Aparat je iz neznanega razloga usmeril v neko kamnito deklino, ki z okna stremi proti osrednjemu spomeniku in se postavil prednjo. Kamerada poprosim, da pred slonečo deklico napravi sliko tudi naju z ženo.

Imamo še približno pol ure, preden nas avtobus odpelje v neko malo oddaljeno jamo. Spomnim se, da moram vmes kupiti še podoben stativ, kot ga ima omenjenji kamerad. Ženi dam enega od aparatov, da bo posnela pričevanje o vodnjaku treh rek, sam pa pohitim iskati trgovino s stativi. Imam srečo in za podzemno fotografiranje sem opremljen tako hitro, da ujamem skupinsko sliko pred vodnjakom. Na poti proti avtobusu le registriram reko, ki roko na srce ni nič posebnega. No, pa naj ji bo. Ker z ženo zaostajava za skupino, ni boljšega razloga da bi ne uporabil nove trinožne pridobitve. Samosprožilec naredi svoje in na avtobus se povzpneva še brez nestrpnih pogledov sedečih sopotnikov. Sajonara, mesto ljubezni, koničua neka velika jama!

Dober teden dni kasneje v predmestju Tokija širša skupina sorodnikov in znancev pri zatemnjenih lučeh z zanimanjem iz z zavistjo v očeh bolšči v tisoče fotografij para na potovanju po Evropi. Le malega Fujimota zanima, kakšni neki so ljudje v tej oddaljeni deželi, kako diši njihov zrak in ali imajo res tako dobro pivo.