Rusija od A do Ž: Ščuka, ki je večja od britanskega princa

Vsi ribiči radi pretiravajo in svojemu ulovu pripišejo kakšen dodaten kilogram.

Objavljeno
30. julij 2013 14.14
RUSSIA/
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva

Vojvodinja Cambriška Catherine Middletone je med 11 urnim porodom in menda celo brez kakršnihkoli protibolečinskih sredstev rodila princa Jurija Aleksandra Louisa. V nekoliko manjših mukah je ruski predsednik Vladimir Putin med ribarjenjem v ruski republiki Tuvi iz vode potegnil gigantsko, kar 21 kilogramov težko ščuko. »Vladimir Vladimirovič, bodite previdni, lahko vas ugrizne,« ga je opozorila njegova »ribiška babica«, ko je iz ribiške mreže ponosno potegnil dragoceni plen. »Sam jo bom ugriznil,« se je pošalil prvi ruski ribič in ji na nič kaj prikupno glavo pritisnil poljub. »Prava lepotica je!« je sklenil svojo zadnjo mačo fantazijsko avanturo v naravi.

Med »carskimi družabnimi igrami« sta se mu v sproščenem fantovskem druženju pridružila premier Dmitrij Medvedjev in obrambni minister Sergej Šojgu. »Lovili so ribe in se kopali,« se je glasilo uradno sporočilo, ob katerem so se muzali predvsem kritiki zadnjih ruskih homofobnih zakonov. Zahvaljujoč tehnološko naprednemu Medvedjevu so svoje podvige pridno beležili na iphon, kar je nemudoma pritegnilo pozornost njihovih »podložnikov«

Slednji se presenetljivo niso posvetili dejstvu, da riba smrdi pri glavi. Namesto tega so raje polemizirali, ali je »carska ščuka« dejansko tehtala 21 kilogramov. Brezplodna polemika. Če je Putin glede svojega ulova dejansko nekoliko pretiraval, je nenazadnje samo dokazal, da se prav nič ne razlikuje od slehernega ribiča. Vsi ribiči radi pretiravajo in svojemu ulovu pripišejo kakšen dodaten kilogram ali centimeter.

»V Kremlju so ščuko verjetno tehtali na podoben način, kot štejejo volilne glasove,« je ulov že dobil naziv »čurovski«, kar je vprašljiva ruska merilna enota, ki je dobila ime po predsedniku osrednje volilne komisije Vladimirju Čurovu, ki je zaradi zagotavljanja zaželenih volilnih rezultatov znan preprosto kot »čarovnik«.

Pojavili so se tudi dvomi o tem, ali ne gre morebiti kar za posnetke iz leta 2007, ko si je Putin še kot premier v enaki zasedbi prav tako privoščil ribiški izlet v Tuvo. Tudi takrat je poziral brez majice, nosil je podobna kamuflažna oblačila in celo uro, ki jih sicer menja tako pogosto kot nekateri spodnje perilo. Pa so vse te podrobnosti dejansko vredne naše pozornosti?

Če je kaj »smrdljivega« pri Putinovem ribiškem oddihu je to zlasti pretirana pozornost, ki jo takšnim in drugačnim dvornim igram namenjamo mediji. Vse skupaj je predvsem voda na mlin oblastnikom, ki državljane zombirajo s pomočjo kruha in iger. Manj kot je kruhovih drobtinic, bolj absurdne in spektakularne postajajo njihove igrice.

Sicer pa 1:0 za ruski dvor. Ščuka je brez dvoma večja in težja od britanskega prestolonaslednika Jurija!