Varčujmo skupaj: ceneje ne gre

Nikoli več nočemo socializma, ko je bilo vsega po malem in za vsakogar komaj dovolj. Zato varčujmo, da bo vsega manj in ničesar zadosti.

Objavljeno
15. maj 2013 10.27
CELJE PROTEST
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje

Zgledi vlečejo. Odkar smo začeli varčevati po gospodinjstvih, se je tudi vlada odločneje lotila povečevanja davkov in uvajanja novih. Dvomim sicer, da bo naše skromno varčevanje kompenziralo višje stroške gospodinjstev, a nekje je bilo treba začeti.

Najlepše je še pred nami. Ceneje ne gre. Slovenec ne bo nikoli več bolj primerna ovca za striženje, ceneni varčevalni ukrepi ne bodo nikoli več dražji. Slovenec ni bil v 20 letih samostojne države nikoli bolj poceni.

Zato sem nam spet obetajo čudoviti časi! Si moremo predstavljati enormne učinke sinergije gospodinjskih in vladnih ukrepov? Tistih, ki bodo, za primer, izšli na eni strani iz dejstva, da mobilne telefone polnimo samo še v službah, cene elektrike na evropskih borzah pa padajo? Prihranili bomo doma, prihranili pa bodo tudi delodajalci! Ali, da se zaradi varčevanja z domačimi dobrinami po ves ljubi dan zadržujemo v službi ali na borzi dela in brezplačno dihamo službeni in državni zrak, tako rekoč nacionalno bogastvo? Polna pljuča ga imejmo!

Kot smo dogovorjeni, seveda varčujemo tudi z vodo. Umivamo se samo ob petkih in nič več pod tekočo vodo, po ljudskem izročilu iz delavskih naselij iz časov industrializacije Slovenije se najprej v banji okoplje ata, za njim otroci, potem pa v isti vodi še mati. In kolikšne prihranke, nižje stroške, pa nič zapravljanja denarja za protipoplavne ukrepe bi šele zmogli, če bi se prebivalstvo na poplavno ogroženih območjih Ljubljanskega Barja, porečja Savinje in Mure dogovorilo, da ob visokih vodah ob petkih zvečer vode iz banje ne bi spuščali vsi naenkrat, temveč eden za drugim, pa se potem vodostaji ne bi nenadzorovani povečevali in vode ne bi poplavljale!

Ah, ta pregovorna ljudska modrost, ki v Slovencu nikoli ni usahnila. Nasprotno, še v politiko se je preselila in se razbohotila ter nas presvetljuje z domisleki o novih davkih in prikrajšanjih.

V učitelje se zaradi zmanjšanja plač vrača zavest o kulturnem in pedagoškem poslanstvu, zdravniki se zaradi ukinitve dodatkov v bolnišnice spet vozijo z bicikli, kar je zelo zdravo, državne uradnice delajo več, saj nimajo denarja in v delovnem času po mestu ne nakupujejo špecerije ... Še na RTVS, kjer so po nekem čudaštvu tudi novinarji javni uslužbenci, začenjajo poročati iz entuziazma, ne zaradi partijskih direktiv.

Nikoli več nočemo socializma, ko je bilo vsega po malem in za vsakogar komaj dovolj. Če bomo varčevali, se tisti časi ne bodo nikoli vrnili. Zato varčujmo, varčujmo tako močno, da bo vsega manj in ničesar zadosti. Varčujmo, da se ne bodo nikoli vrnili časi, ko je bilo enako.

Pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..