Strokovna združenja in sekcije SZD, ki obravnavamo strokovno problematiko zdrave prehrane in povezavo z nekaterimi boleznimi, z ogorčenostjo spremljamo v javnosti predstavljene argumente o škodljivosti mleka. Prav tako se zdravniki, ki se ukvarjamo z osteoporozo in njenimi posledicami, moramo odzvati na izraženo povezavo, da naj bi ZDA in zahodna Evropa, kjer imajo največjo porabo mleka in mlečnih izdelkov, imeli tudi najvišjo »stopnjo zlomov« kolkov. To preprosto ni tako.
Gre za klasičen problem prehranske manipulacije zaradi nepoznavanja presnove in stroke klinične prehrane. S takšnimi in podobnimi prehranskimi »nasveti« se vsak dan srečujejo tudi dietetičarke v ambulantah za klinično prehrano na Onkološkem inštitutu.
Tri enote mlečnih živil na dan: 250 mg kalcija vnesemo v telo z 200 ml mleka, 125 g jogurta in 35 g trdega sira. Foto: Leon Vidic
Mleko in mlečni izdelkiMleko je raztopina hranil, ki je blizu popolnemu živilu. Mleko in mlečni izdelki so odličen prehranski vir ključnih hranil in zdravstveno ugodnih bioaktivnih spojin. Dobro so zastopana glavna hranila (navedene so povprečne vrednost na 100 ml kravjega mleka): beljakovine 3,6 g, maščobe 3,5 g, mlečni sladkor 4,7 g in mineralne soli 0,7 odstotka. Velik je delež vode, kar okoli 87,5 odstotka. Je tudi živilo, ki vsebuje vitamine A, D, E, B1, B2, vitamin C, kalcij in številne druge minerale. Velik delež vode, dobra zastopanost sladkorjev, beljakovin, vitaminov, kalcija in drugih mineralov uvrščajo mleko tudi v skupino živil, ki je zelo primerna za vse, ki živijo aktivno in bi radi zavarovali svoje zdravje.
Ugodni učinki mleka na zdravje se začnejo že v ustih. Mlečna beljakovina kazein ima namreč neposredni zaščitni vpliv na zobe. Kazein, skupaj z beljakovinami sirotke, zagotavlja telesu odličen vir vseh potrebnih aminokislin, ki jih telo potrebuje za rast in obnovo. Mleko torej predstavlja dobro hrano v obdobjih rasti, pri okrevanju po boleznih, poškodbah ter tudi po telesnih naporih. Mleko torej predstavlja živilo, ki ga po lastnostih uvrščamo med funkcionalna živila.
Vnos mleka in mlečnih izdelkov prilagodimo posameznikovim prehranskim potrebam in presnovnim značilnostim. Na splošno velja, da je za zdravo odraslo populacijo primeren vnos mleka do tri enote (ena enota je 200 dl) ali primerljive količine mlečnih izdelkov. Odrasli, ki niso telesno aktivni, naj bi uživali posneto mleko, tisti, ki imajo višje energijske potrebe, pa lahko uživajo tudi polnomastno obliko mleka.
Mleko je raztopina hranil, ki je blizu popolnemu živilu - po lastnostih pa ga uvrščamo med funkcionalna živila. Foto: Š. Denis Balibouse / Reuters
Otroci potrebujejo
Če posameznik nima prehranske alergije ali preobčutljivosti na sestavine mleka in njegova prebavila delujejo normalno, ima uživanje mleka in mlečnih izdelkov znanstveno dobro podprt ugoden vpliv na zdravje kosti. Vnos ključnih hranil za zdravje kosti (beljakovine, kalcij, vitamin) pripomore k ohranjanju kostne gostote in vzdrževanju funkcionalnosti mišično-kostne enote. Bolniki z laktozno intoleranco praviloma lahko uživajo predelane mlečne izdelke (jogurt, trdi siri).
Doslej znanstvene raziskave presnove in epidemiološke študije niso potrdile hipotez, da bi samo uživanje mleka in mlečnih izdelkov »kislilo« organizem, pripomoglo k resorbciji kalcija iz kosti, kadar je vnos kalcija zadosten, razvoju osteoporoze in njenih zapletov (kot so zlomi kosti) ter razvoju srčno-žilnih bolezni in bolezni, ki prizadenejo predvsem sklepe (revmatoidni artritis, osteoartritis). Podatki iz znanstvenih raziskav nakazujejo ravno nasprotno, to je zdravstveno ugodne učinke uživanja mleka in mlečnih izdelkov. Zato je uživanje teh živil del uradnih prehranskih priporočil za uravnoteženo prehrano v številnih državah sveta.
Poleg tega obstaja tudi šibka povezava, da prehrana, ki vsebuje mlečne izdelke, ugodno vpliva na porast in vzdrževanje funkcionalne telesne mase in zmanjševanje maščobnega tkiva. Ta podatek je, ob poudarjanju pomena gibalnih aktivnosti posameznika, pomemben za obvladovanja problema debelosti.
Kalcij, vnos beljakovin
Zadosten prehranski vnos kalcija spada med ključne dejavnike zdravja kosti. Dnevne potrebe po kalciju zadovoljimo z mlečnimi izdelki, nekaterimi vrstami zelenjave in mineralno vodo. Mlečna živila predstavljajo odličen prehranski vir kalcija, ker vsebujejo tudi druga hranila, ki so potrebna za zdravje kosti, kalcij se iz njih dobro absorbira v črevesju in so relativno poceni ter tako predstavljajo osnovni prehranski vir za vnos kalcija v telo.
Zato je v mnogih priporočilih priporočen vnos treh enot mlečnih živil na dan. Na primer: 250 mg kalcija vnesemo v telo z 200 ml mleka, 125 g jogurta in 35 g trdega sira. Še več, zaradi neugodnega profila absorbcije kalcija iz zelenjave ali hrane, ki je obogatena z kalcijem, podatki raziskav kažejo, da je prehranski vnos kalcija praktično nezadosten, če nekdo ne uživa mlečnih živil. V tem primeru je treba prehrani dodajati preparate kalcija, kar pa je v nasprotju z priporočili, da naj bi večino vnosa kalcija (in tudi drugih mikrohranil) dosegli z normalno hrano.
Vnos kalcija z ustreznimi prehranskimi dodatki je sicer učinkovit, vendar je njihova dejanska zdravstvena korist za preventivo osteoporoze vprašljiva, kadar lahko dosežemo normalen prehranski vnos s hrano. Uživanje kalcija v obliki prehranskih dodatkov povezujejo tudi z dodatnim tveganjem za razvoj srčno-žilnih obolenj in tudi rakastih bolezni. Dokler teh dilem znanstveniki in klinična praksa ne razjasnijo, je smiselno uživanje dodatkov kalcija le takrat, kadar je po strokovni prehranski obravnavi ugotovljeno, da je vnos kalcija s hrano nezadosten.
Podatki iz znanstvenih raziskav nakazujejo na zdravstveno ugodne učinke uživanja mleka in mlečnih izdelkov. Foto: Jure Eržen
Maksimalna kostna gostotaMleko torej vsebuje kombinacijo hranil, ki je zelo ugodna za izgradnjo kosti (beljakovine, kalcij, vitamin D, magnezij, kalij), zato uživanje mlečnih izdelkov pomaga pri normalni izgradnji kosti in preprečevanju osteoporoze. Če želimo sestaviti prehrano, ki je ugodna za kostno zdravje, naj vsebuje tri enote mleka ali mlečnih izdelkov na dan.
Viri:
Smernice zdravega prehranjevanja, Ministrstvo za zdravje RS 2005
Rozenberg S, Body J-J, Bruyère O, et al. Effects of Dairy Products Consumption on Health: Benefits and Beliefs-A Commentary from the Belgian Bone Club and the European Society for Clinical and Economic Aspects of Osteoporosis, Osteoarthritis and Musculoskeletal Diseases. Calcified Tissue International. 2016;98:1-17. doi:10.1007/s00223-015-0062-x.
Fenton TR, Lyon AW. Milk and acid-base balance: proposed hypothesis versus scientific evidence. J Am Coll Nutr. 2011 Oct;30(5 Suppl 1):471S-5S.
Gao X, Wilde PE, Lichtenstein AH, Tucker KL. Meeting adequate intake for dietary calcium without dairy foods in adolescents aged 9 to 18 years (National Health and Nutrition Examination Survey 2001-2002) J Am Diet Assoc. 2006;106(11):1759-1765. doi: 10.1016/j.jada.2006.08.019.
Heaney RP. Dairy and bone health. J Am Coll Nutr. 2009;28(Suppl 1):82S-90S. 28/Supplement_1/82S.
***
Doc. dr. Nada Rotovnik Kozjek, dr. med., predstojnica Enote za klinično prehrano Onkološkega inštituta in predsednica Slovenskega združenja za klinično prehrano
Doc. dr. Mojca Blenkuš Gabrijelčič, NIJZ RS
Prof. dr. Radko Komadina, dr. med., društvo travmatologov SZD
Prim. asist. Miro Čokolič, dr. med., UKC MB, Endokrinološka sekcija SZD
––––––
Prispevek je mnenje avtorjev