Zasavska hvalnica norosti:(Ne)spodbudna voltaža

Kaj so torej mračne sile državi takega sporočile?
Objavljeno
13. april 2017 00.43
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Predsednik državnega zbora Milan Brglez ima srečo. Nima malhe, iz katere bi moral deliti denar. Zato so ga veseli, kamor pride. V sredo je obiskal Zasavje. Dva tedna nazaj je bil pri nas minister Zdravko Počivalšek. Saj ne vem, kdo se je bolj napeto držal: on ali prva trbovska gospodična Jasna Gabrič. Voltaža je bila huda.

Sicer ne vemo, ali je minister kriv, da Trbovlje niso dobile denarja za prenovo Mehanike v center kreativnih industrij. Vemo pa, da so mu zasavske mračne sile napisale takšno pismo, da nazadnje ne le Trbovci - nihče iz Zasavja ni dobil ničesar. Hrastničani so prosili milijone za kemično-steklarsko obrtno cono in jim menda bili še najbližje od vseh. Zagorjani so startali na denar za letalski park in tudi izpadli že v prvem krogu, ampak oni imajo vedno rezervni scenarij. Trbovlje pa so čisto pogrnile. Kaj so torej mračne sile državi takega sporočile? Pomešale so jabolka ministra Počivalška s hruškami enega hrastniških direktorjev oziroma se vtaknile v dobrososedske odnose med ministrom in direktorjem nekje na Mediteranu, vse skupaj popoprale z imeni, ki skupaj igrajo košarko, iz česar je nastal tak kompot, da nazadnje v Zasavje ni prišel niti cent. Toliko o naši - patologiji.

V sredo je bil na obisku v Zasavju Milan Brglez. Sestal se je z gospodarstveniki iz zgornjih vrstic, se sprehodil po Hrastniku, rokoval z zagorskim županom v Zagorju in v Trbovljah debatiral z gimnazijci. Ko so ga pobarali o doktoratu s totalno neponovljivim naslovom Pomen nepozitivističnih epistemoloških in realističnih ontoloških predpostavk za osmišljanje mednarodnih odnosov in metodologije njihovega proučevanja, je bil gospod povsem suveren. To je, kot bi dal skupaj muco, medveda in drevo in se vprašal, kaj od tega lahko dejansko sobiva, je rekel. Na smrt žal mi je bilo, da ga mladina ni izzvala, kot samo ona zna, naj naslov ponovi.

Navsezadnje je doktorat delal deset let. Ko so ga spomnili na to, je gost čisto rahlo zardel, ko pa so ga vprašali, kakšne so po njegovem perspektive Zasavja, je dal, če vprašate mene, od sebe tako resnicoljuben odgovor, kakršnega so Zasavci nazadnje slišali samo še od Janeza Drnovška. »Spodbudne ljudi sem srečal tu, res,« je dejal.

Kako bi naj drugače odgovoril, ko pa je prišel naravnost od - Švagana. In ko je dijakom še »pojamral«, da mu postavljajo huda sociološka vprašanja, je zmagal. Saj ni mogel vedeti, da so mu jih postavili pod »voltažo« profesorice sociologije Naste Doberlet Bučalič. Tiste, ki je nekoč v ekipi okoljskih aktivistov premierju Borutu Pahorju zastavila tako hudo sociološko vprašanje, da nanj nikoli ni dobila odgovora.

Ko jo je tedaj še premier že tretjič ignoriral, ga je izzvala: »A jaz sem pa fikus tukaj?« Ni kaj, predsednik Brglez jo je v sredo res dobro odnesel. Zato bo čez dva tedna spet lahko prišel ... Govorit na slovesnost ob dnevu upora. Kjer najbrž Boruta in Zdravka ne bo. Se bosta uprla. Ali pa tudi ne.