Bruselj, imamo problem
pet, 29.06.2012, 21:00
Bruselj, imamo problem
Slovenija je še korak bliže evrskim reševalnim skladom. Žal.

Po tem, ko je minister za finance v četrtek razlagal, kako bo zdaj država, z roko v roki s KBC, dokapitalizirala NLB in skupaj z belgijskimi partnerji, ki nam končno zaupajo, iskala nove kupce zanjo, je danes iz Bruslja odjeknila novica, da se KBC umika iz dokapitalizacije NLB.

Zelo, zelo nerodna stvar za banko, ministra, vlado in državo. Vse skupaj je še toliko bolj mučno, ker se prav danes izteče rok za dokapitalizacijo evropskih bank.

Teorije zarote brbotajo. Slišimo, da nam Belgijci zelo zamerijo, ker njihova člana uprave nista dobila razrešnice na nedavni skupščini NLB in ker slovenska stran ni upoštevala deset let starega delniškega dogovora med državo in KBC, ki je sicer javnosti dobro skrit, itd.

Morda je to res, a odločujoče je bilo, da je na KBC, ki je tudi sama prejemnica državne pomoči, v četrtek zvečer zelo birokratsko pritisnila evropska komisija in ji postavila nemogoče pogoje, če bi hotela dokapitalizirati NLB. Belgijci so se zato tik pred zdajci premislili.

Ne le NLB, tudi Slovenija ima zdaj velik problem. Ta zaplet bo verjetno imel zelo neprijetne posledice na zelo načeto mednarodno kredibilnost države, bonitetne ocene in ceno našega zadolževanja na tujem.

Postavlja se tudi zelo resno vprašanje, kako upravljamo banko in državo in kako komuniciramo z evropskimi partnerji, od bankirjev do evropske komisije.

Edina in začasna rešitev je rezervni scenarij dokapitalizacije, s sodelovanjem Kada in Soda. S tem se bo delež države v NLB povečal na dve tretjini. Tako bodo uresničene »mokre sanje« vseh tistih, ki so pred dobrim tednom strašili javnost, da bo KBC tiho prevzela NLB – Slovenija pa bo še korak bliže evrskim reševalnim skladom. Žal.Bruselj, imamo problem

Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se