Nedelo izbira: interaktivni arhiv najboljših gostiln

V njem je skoraj 300 gostiln po vsej Sloveniji in na Hrvaškem, v Italiji in Avstriji.

Objavljeno
15. junij 2013 18.24
R. D., Delo.si
R. D., Delo.si

Nedelova tradicija ocenjevanja gostiln sega v daljno leto 1998, ko se je tega dela lotil Pivec Pavel s svojimi jedci, ki se je pozneje razkril kot Tomaž Sršen. Oktobra 2008 sta štafeto prevzela Violeta in Uroš Mencinger. Obiskala sta skoraj 300 gostiln po vsej Sloveniji in na Hrvaškem, v Italiji in Avstriji, nekajkrat pa sta skočila še dlje.

Arhiv vseh ocen smo zbrali in shranili na spletnem portalu Delo.

Gostilne so zbrane na zemljevidu, na katerem jih je mogoče razvrščati in si jih ogledati po treh merilih:

*prvič, po oceni, torej po številu Nedelovih sončkov,

*drugič, glede na regionalno umeščenost, in

*tretjič, glede na tip gostilne. Dodatno smo namreč vse objavljene razvrstili v naslednje kategorije: gostilna, restav­racija, ribja restavracija, slow food, etno kuhinja, domačija in kmečki turizem.

Nekatere izmed gostinskih lokalov je bilo težko uvrstiti v eno samo kategorijo (ker je po imenu denimo gostilna, a bolj diši po »fini« restavraciji ali pa je lovski dom), vendar menimo, da je bilo takšno »predalčkanje« nujno za to, da smo vam krepko olajšali izbiro, ki je kajpada drugačna, če imamo v načrtu preprosto (in ne preveč drago) nedeljsko družinsko kosilo ali če si želimo privoščiti nekaj boljšega in dražjega za posebno priložnost.