Od srede do srede: Žerdin in Markeš o prihodu Trumpove vladavine

Če si »praznih hlač«, lahko počneš karkoli, ko pa prevzemaš globalno tako pomemben položaj, je treba pokazati zadržanost.

Ali Žerdin, Janez Markeš, video: V. V.
sre, 11.01.2017, 18:30

Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš tokrat razpravljata o slovesu ameriškega predsednika Baracka Obame in prihodu njegovega naslednika Donalda Trumpa.

Novembra bi lahko zmagal kdo drug. Okoliščine so bile zrele tudi za Sandersa. »Da Hillary Clinton ni zmagala, niti ni slaba novica,« meni Markeš.

»Težko si predstavljam, kaj bi razveljavilo volilni rezultat, razen če nastopijo nove okoliščine, o katerih danes namigujeta ameriški in britanski tisk.« Morda bi to lahko sprožilo ustavno obtožbo zoper izvoljenega predsednika ZDA. »A je po moji oceni do te točke še precej daleč,« meni Žerdin.

Negotovost, ki je zajela ZDA, je precejšnja že zato, ker je Donald Trump sam po sebi politična figura, ki kar precej onečašča ameriško demokracijo. Že zaradi nenehnega tvitanja. Če si »praznih hlač« in razposajenega značaja, lahko počneš karkoli hočeš, ko pa prevzemaš položaj, ki je globalno tako pomemben, je treba pokazati zadržanost.

»Problem prihodnjega časa je, da vzvode oblasti prevzemajo egocentrične in narcistične osebnosti.«

Ameriška igralka Meryl Streep je te dni med govorom na podelitvi filmskih in televizijskih nagrad zlati globus opozorila na dejstvo, da je, ko je bil še predsedniški kandidat, s pozicije moči žalil novinarja, ker mu je postavljal vprašanja, ki mu niso bila všeč. Novinar je bil telesno oviran, iz česar se je Trump še posebej norčeval. Streepova je predsedniku (ne da bi ga imenovala) postavila negativni spomenik arogance in neumnosti, Trump pa se je v svoji netaktičnosti takoj odzval in jo razglasil za slabo igralko.

***

Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na elektronski naslov internet@delo.si. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.

Alija Žerdina in Janeza Markeša lahko poslušate tudi v podcastu. Njune pogovore objavljamo v iTunesih: bodisi jih prenesite v aplikacijo na svojem mobilnem telefonu bodisi jih spremljajte na tej povezavi.