Kriminalistka o terenskem vozilu

Od treh predvidenih prič so na sodišču zaslišali eno. Dveh prič, ki bi lahko razložili, kako se je zadarska luka znašla v rokah Mariborčana Danijela Robnika, na sodišče ni bilo.
Fotografija: Ljubo Peče (v ospredju) trdi, da ni oškodoval ne banke ne stečajne mase holdinga Zvon. FOTO: Aleš Andlovič
Odpri galerijo
Ljubo Peče (v ospredju) trdi, da ni oškodoval ne banke ne stečajne mase holdinga Zvon. FOTO: Aleš Andlovič

Maribor – V nadaljevanju sojenja nekdanjim vodilnim v propadlih cerkvenih holdingih Zvon Ljubu Pečetu, Francu Ješovniku, Simonu Zdolšku in Mateji Vidnar Stiplošek zaradi domnevne zlorabe položaja pri spornem nakupu delnic Luke Zadar je na prostor za priče mariborskega okrožnega sodišča stopila kriminalistka Darja Brancelj.

Dveh prič, ki bi lahko razložili, kako se je zadarska luka znašla v rokah Mariborčana Danijela Robnika, na sodišče ni bilo. Nekdanji, zdaj že upokojeni taksist iz Robnikovega taksističnega podjetja se je opravičil, češ da je na dopustu, brez opravičila pa je bil sedanji zakoniti zastopnik podjetja Dilucolo, prek katerega je Robnik prevzel delnice luke.

Tožilstvo trdi, da so obdolženi julija 2007 usklajeno zlorabili položaj, ko so od NLB prejeli 17,5 milijona evrov posojila, denar pa nato prek holdingov Zvon preusmerili na račun družbe I. J. Storitve. Ta je denar porabila za delnice hrvaške luke, po stečaju pa ga nikoli ni vrnila.

Tožilstvo trdi, da so obdolženi julija 2007 usklajeno zlorabili položaj. FOTO: Leon Vidic/Delo
Tožilstvo trdi, da so obdolženi julija 2007 usklajeno zlorabili položaj. FOTO: Leon Vidic/Delo


Da bi zabrisali sledi, je lastništvo nad podjetjem I. J. Storitve v nekem času prevzela tajnica uprave Holdinga Zvon dva Bojana Žižek. Šest delnic podjetja je kupila za šest evrov oziroma evro za delnico! Žižkovi, ki je danes zaposlena kot tajnica v Pečetovi odvetniški pisarni, se ugoden nakup ni zdel nič posebnega, kot sama trdi, »je pa imela družba še višji kredit«. Odgovorni so se poleg nevračila posojila domislili še, kako bi preprečili, da bi delnice Luke Zadar končali v stečajni masi holdinga Zvon Dva. Žižkova je svojih šest delnic podjetja I. J. Storitve leta 2013, ko sta bila oba holdinga Zvon že v stečaju, prodala taksistu Danijelu Robniku. Za šest evrov.

Ker Peče zatrjuje, da Robnika, ki je leta 2013 prek z Zvonovi povezane družbe I. J. Storitve in svoje družbe Dilucolo na za zdaj še nepojasnjen način prišel do lastništva v zadarski luki, ni poznal, je včeraj pred senat stopila višja kriminalistična inšpektorica NPU Darja Brancelj, ki je 24. februarja 2015 sodelovala v hišni preiskavi na Pečetovem domu v Pesnici. Takrat je skozi okno v bližini hiše opazila terensko vozilo, ki je tam stalo kar nekaj časa, o čemer je napisala uradni zaznamek. Pozneje se je izkazalo, da naj bi vozilo pripadalo Robniku, s tem pa tožilstvo dokazuje, da ne držijo trditve Pečeta, ki naj bi bil kot nekdanji predsednik uprave holdinga Zvon Dva arhitekt goljufivega posla na Hrvaškem, češ da ne pozna Robnika, ki je pozneje postal lastnik Luke Zadar in jo nazadnje prodal Kitajcem.