Lažni delavec odnesel denar in zlatnino

Policija opozarja, da je treba neznance na dvorišču obravnavati z veliko mero previdnosti.
Fotografija: Ko eden žrtev izvabi iz hiše oziroma stanovanja, ima drugi storilec dovolj časa, da pregleda prostore (simbolična fotografija). FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Ko eden žrtev izvabi iz hiše oziroma stanovanja, ima drugi storilec dovolj časa, da pregleda prostore (simbolična fotografija). FOTO: Tomi Lombar/Delo

Ig – Na lažnega delavca sta včeraj okoli desete ure naletela lastnika stanovanjske hiše na Igu. Neznanec se je na dvorišče pripeljal z osebnim avtomobilom, se predstavil kot delavec in ju seznanil, da bodo izvajali neka gradbena dela. Ob tem ju je izvabil iz hiše, medtem pa je na »delo« prišel drugi neznanec, ki je brez težav vstopil v odklenjeno hišo.

Imel je dovolj časa, da je prebrskal notranjost in odnesel denar ter zlatnino. Nato se je za obema izgubila vsakršna sled.

Na ljubljanski policijski upravi opažajo, da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve so predvsem starejši. Storilci jih zamotijo s pogovorom, češ da so serviserji, odkupujejo staro železo, prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov in tako dalje.

Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odnesejo v večini  primerov denar ter nakit. Tatovi hišo nato hitro zapustijo in izginejo, tisti, ki je žrtev zamotil, pa se še vljudno poslovi in prav tako zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in se z njim tudi odpeljejo.
 

Težava so tudi uničene sledi


Policisti se ob omenjenih prijavah srečujejo s težavo, ker oškodovanci šele po več urah ugotovijo, da so bili žrtve predrznih tatov. Prav tako niso toliko pozorni, da bi osebe ustrezno opisali, saj te z žrtvijo vzpostavijo prijazen odnos in zaupanje. Oškodovanci pa v večini primerov že »pospravijo« prostor, kjer so stikali tatovi, in s tem spremenijo kraj dejanja ter uničijo morebitne sledi.
 
»Občani naj imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko jo zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa čeprav stopijo samo za vogal. Če se osebe izdajajo za serviserje, izvajalce del in podobno, naj vedno zahtevajo na vpogled identifikacijsko izkaznico ali delovni nalog. Ob tem naj bodo tudi pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo, s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in registrsko številko vozila),« svetuje Nataša Pučko, predstavnica ljubljanske policijske uprave.
 
Če kljub previdnosti ugotovite, da ste bili žrtev kaznivega dejanja, o tem takoj obvestite policijo na interventno številko 113.