Na cestah lani izgubilo življenje četrtino manj ljudi

Lansko leto je na umrlo je manj motoristov in več kolesarjev.
Fotografija: Do 31. decembra lani je na slovenskih cestah umrlo 85 udeležencev v cestnem prometu. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske Novice
Odpri galerijo
Do 31. decembra lani je na slovenskih cestah umrlo 85 udeležencev v cestnem prometu. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske Novice

Po začasnih in neuradnih podatkih agencije za varnost prometa (AVP) je bilo lani na naših cestah četrtino manj smrtnih žrtev kot leto prej. »Največje izboljšanje zaznavamo pri voznikih enoslednih motornih vozil pa tudi pri potnikih in voznikih osebnih avtomobilov,« smo izvedeli.

Do 31. decembra lani je na slovenskih cestah umrlo 85 udeležencev v cestnem prometu oziroma 29 manj kot leta 2021, kar je 25,5-odstotno zmanjšanje,« so pojasnili na AVP. Skupaj je umrlo 23 voznikov osebnega avtomobila (predlanskim 32), 14 voznikov enoslednega motornega vozila (predlanskim 33), devet potnikov (predlanskim 14), 13 pešcev (predlanskim 15), šest voznikov tovornega vozila (predlanskim 5), dva voznika e-skiroja (predlanskim noben) in 12 kolesarjev, od tega dva na e-kolesu (predlanskim 10).

Največje zmanjšanje smrtnih žrtev, kar za 58 odstotkov, je pri motoristih, tudi sicer je v skoraj vseh večjih kategorijah udeležencev manj umrlih. Več smrtnih žrtev je bilo med kolesarji, saj jih je umrlo 20 odstotkov več, in pri voznikih e-skirojev, saj sta bili lani med njimi prvi dve smrtni žrtvi.

image_alt
Nova pravila za voznike električnih skirojev

Najpogostejša vzroka za nastanek prometnih nesreč s smrtnim izidom sta bila nepravilna stran oziroma smer vožnje, in sicer za 36 umrlih, ter neprilagojena hitrost – za 27 umrlih. »Stopnja uporabe varnostnega pasu pri voznikih osebnih avtomobilov je bila 65-odstotna. Od 23 umrlih voznikov osebnih avtomobilov jih je 15 uporabljalo varnostni pas,« smo izvedeli.

Od 12 umrlih kolesarjev jih je šest uporabljalo kolesarsko čelado. Med tistimi brez čelade je bil tudi otrok. Ustrezne zaščitne čelade nista imela niti voznika e-skiroja. Je pa vseh 14 umrlih voznikov enoslednih motornih vozil uporabljalo zaščitno čelado, prav tako potnik na motornem kolesu.

Do 31. decembra lani so našteli 1542 prometnih nesreč pod vplivom alkohola oziroma 2 odstotka več kot leto prej. »Kljub povečanju števila prometnih nesreč zaznavamo kar 55-odstotno zmanjšanje smrtnih žrtev, letos je umrlo 17, lani kar 38 ljudi. Zabeleženo je manj lažjih telesnih poškodb in več težjih telesnih poškodb,« so dodali na AVP.

Preberite še: