Nekdanji sodni izvršitelj Mutić oproščen očitkov o zlorabi položaja

Po besedah sodnika ni dovolj dokazov, da bi z izvršbo drugemu pridobil 277.000 evrov oziroma veliko premoženjsko korist.
Fotografija: Savu Mutiću so očitali, da je podjetju Koš pridobil veliko premoženjsko korist. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
Odpri galerijo
Savu Mutiću so očitali, da je podjetju Koš pridobil veliko premoženjsko korist. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice

Okrožno sodišče v Krškem je nekdanjega izvršitelja Sava Mutića oprostilo očitkov o zlorabi položaja pri izvršbi leta 2011. Po besedah sodnika Gojmirja Pešca ni dovolj dokazov, da bi z izvršbo drugemu pridobil 277.000 evrov oziroma veliko premoženjsko korist, zaradi česar gre za očitek o nižji koristi, za kar pa je pregon že zastaral.

Skupaj z Mutićem so se na zatožni klopi znašli še novomeški gradbenik Branko Koračin, direktor trebanjskih podjetij Koš in Košig Mitja Štepec ter direktorica podjetja Vingrad inženiring Špela Bele Zatežić.

Med glavno obravnavo ni bilo mogoče najti dovolj dokazov

Zgodba sega v leto 2009, ko je Koračinovo gradbeno podjetje zabredlo v dolgove. Da ne bi izgubil premoženja, naj bi se s Štepcem in njegovim podjetjem Koš, ki je bilo upnik, dogovoril za izvršbo in nato prenos na njej zaplenjenega premoženja na podjetje Košig, ki naj bi ga ustanovili posebej za ta namen.

Pri tem naj bi se Koračin s sodnim izvršiteljem Mutićem dogovoril, da bodo izvršbo izpeljali kljub temu, da so bila osnovna sredstva Koračinovega podjetja že zarubljena v korist drugih upnikov. Mutić naj bi to namerno spregledal, dražbo pa opravil tudi brez sklica. Pri tem naj bi Košu pridobil tudi veliko premoženjsko korist.

A, kot je v današnjem izreku sodbe povedal predsednik sodnega senata Pešec, med glavno obravnavo ni bilo mogoče najti dovolj dokazov, da je Koš na ta način res pridobil 277.000 evrov oziroma veliko premoženjsko korist, zato je treba kot osnovo vzeti, da je bila pridobljena nižja korist od očitane, za kar pa je kaznivo dejanje že zastaralo.

Za kratenje pravic delavce in oškodovanje upnikov dve leti in osem mesecev zapora

Iz podobnih razlogov je bil očitka kaznivega dejanja napeljevanja Mutića k zlorabi položaja oproščen Koračin. Ga je pa sodišče obsodilo zaradi kratenja pravic delavcev, ker jim kar nekaj časa ni plačeval socialnih prispevkov, in tudi oškodovanja upnikov, saj je, potem ko je njegovo podjetje zašlo v težave, posloval preko obvodnih podjetij. Za omenjena kazniva dejanja mu je izreklo enotno kazen dve leti in osem mesecev zapora.

Za kriva je sodišče spoznalo tudi Štepca in Bele Zatežićevo in jima prisodilo pogojno kazen po 10 mesecev zapora, ki pa ne bo izrečena, če v dveh letih ne naredita kaznivega dejanja. Sodišče je namreč pritrdilo očitku iz obtožnice, da sta Koračinu pomagala pri oškodovanju upnikov, saj je, potem ko je njegovo podjetje zašlo v težave, posloval preko podjetij Košik in Vingrad inženiring.