Petarda poškodovala vhodna vrata in avto

Štiri osumljence za niz eksplozij dobili, enega še iščejo.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen/Delo

Policisti preiskujejo eksplozijo močne petarde, ki je včeraj zvečer v Župančičevi ulici v središču Kopra poškodovala troja vhodna vrata in avtomobil. Uspelo pa jim je identificirati štiri osumljence za osem podobnih dejanj, ki so se od maja lani zvrstila v tej ulici, na Spodnjih Škofijah in v Izoli, ko jo je skupil osebni avtomobil.

Kot pojasnjujejo, glede torkove eksplozije zbirajo obvestila v zvezi s kaznivim dejanjem povzročanja splošne nevarnosti in iščejo moškega, ki je bil oblečen v temno jakno s kapuco, džins hlače in obut v črne superge. S kraja je stekel proti Prešernovem trgu.

Maja in avgusta sta v isti ulici že odjeknili podobni eksploziji, oktobra je počilo ob poslovni stavbi na Škofijah, na kateri so pred dvema tednoma še zažgali zunanje enote klimatskih naprav. Štirje podobni primeri so se zgodili lani.

Pomočnik vodje sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper Dejan Grandič je potrdil, da dogodke povezujejo, ker se v posameznih primerih pojavljajo podobni oškodovanci oziroma njihovi sorodniki, sosedje in njihova vozila.

Doslej so odkrili in kazensko ovadili tri osumljence (eden od teh je mladoletnik). V zvezi z oktobrsko eksplozijo na Škofijah so prav tako že identificirali osumljenca; zaslišali so ga in predvidevajo, da ga bodo po končanem predkazenskem postopku ovadili. Trije osumljeni so z območja Policijske uprave Koper, eden z območja Ljubljane. Glede ostalih dogodkov preiskava še poteka.

Na policiji so potrdili, da so tako nekatere oškodovance kot osumljence že prej obravnavali, tudi zaradi kaznivih dejanj oziroma prekrškov s področja prepovedanih drog. Kot je pojasnil Grandič, med vpletenimi niso odkrili nobenih posebnih povezav. Vsi osumljenci so na prostosti.