Pogorel dom na Okrešlju: V celjskem PD ostali brez dveh planinskih koč

Vzrok požara še ni znan. V PD Celje-Matica so priljubljeno planinsko postojanko v Kamniško-Savinjskih Alpah pred kratkim renovirali.
Fotografija: Vzrok požara še ni znan. FOTO: Brane Povše
Odpri galerijo
Vzrok požara še ni znan. FOTO: Brane Povše

Kot vse kaže je popolnoma pogorel planinski dom na Okrešlju. Vzrok požara za zdaj še ni znan, v koči ni bilo nikogar, saj so v začetku novembra zaključili letošnjo sezono. Slovenski planinci so tako izgubili eno ključnih postojank v Kamniško-Savinjskih Alpah. Višina škode še vedno ni znana, bo pa zagotovo velika.

Kot so povedali v Planinskem društvu Celje-Matica, ki upravlja s Frischaufovim dom na Okrešlju, bodo šli jutri h koči kriminalisti. Da bodo policisti ogled kraja dogodka opravili jutri, je uradno potrdila tudi predstavnica Policijske uprave Celje Milena Trbulin.

C PD Celje-Matica so ostali brez dveh glavnih planinskih postojank. FOTO: Brane Povše
C PD Celje-Matica so ostali brez dveh glavnih planinskih postojank. FOTO: Brane Povše


Predsednik PD Celje-Matica Brane Povše je ob vračanju s kraja pogorišča za Delo povedal, da je najverjetneje zagorelo včeraj. »Dom je odmaknjen iz doline, zato se ga ne vidi. Bilo je slabo vreme, nobenega ni bilo nikjer, da bi opazil požar. Na Okrešlju smo 14 dni nazaj ravno renovirali sanitarije, streho, kuhinjo, jedilnico, vse sobe, koča je bila urejena za naslednjih 20 let,« je povedal.

In dodal še, da v društvu ne vedo, kaj bodo storili, saj so ostali brez dveh koč. »Včeraj je močno deževalo, a ne morem reči, ali je pogorelo zaradi udara strele ali pa je bil vzrok drugje,« je dodal Povše. Povedal je, da kolikor ve sam, v koči včeraj ni bilo nobenih ljudi, o pogorišču pa jih je obvestila pohodnica.



»Če vam povem po pravici, sem upal, da je objava na družbenem omrežju facebook fotomontaža,« je veliko izgubo za celjsko planinsko društvo, pa tudi za slovensko planinstvo nasploh, opisal Povše. Po spletu so namreč zaokrožile fotografije, ki v resnici spominjajo na fotomontažo - a žal niso.

Dom na Okrešlju, ki je bil priljubljen predvsem zaradi dokaj lahkega dostopa, je vrata v tej sezoni zaprl 3. novembra - na zadnji oktobrski dan ga je namreč že pobelil sneg. Na facebooku so pohodnikom zapisali, da se vidijo le še ob lepih dnevih. Okrešelj je izhodišče za vzpone na Kamniško sedlo, Brano, Tursko goro, Skuto, Savinjsko sedlo ali Mrzlo goro. 

Frischaufov dom na Okrešlju leži na 1396 metrih nadmorske višine in velja za eno od najbolje obiskanih planinskih postojank nad Logarsko dolino v Kamniško-Savinjskih Alpah. Prvo kočo na Okrešlju je leta 1876 zgradilo Nemško-avstrijsko planinsko društvo, leta 1988 je PD Celje začelo dom dozidavati in temeljito obnavljati, povečani in obnovljeni dom pa so slovesno odprli 21. septembra 1991. Gostil je lahko do 80 ljudi. 

Koča je pogorela. FOTO: Brane Povše
Koča je pogorela. FOTO: Brane Povše


V PD Celje-Matica so tako ostali brez dveh glavnih planinskih postojank pod njihovim okriljem. Pred le dvema letoma so namreč že izgubili Kocbekov dom na Korošici, ki ga je prav tako povsem uničil požar. Tedaj je dogodek zakrivila 41-letna ženska, ki je v prepričanju, da gre za vodo, prekuhavala tekočino na plinskem štedilniku. 

Pri tem se je tekočina vnela, ženska pa je štedilnik takoj ugasnila in poskušala tekočino odstraniti iz objekta, pri čemer se je je del najverjetneje polil, tako da je celoten prostor zajel ogenj. Celjski planinci so za obnovo koče že dlje časa zbirali denarna sredstva, tudi ob podpori Planinske zveze Slovenija oziroma drugih društev. Kakšna bo prihodnost doma na Okrešlju, predsednik PD Celje-Matica Brane Povše še ni mogel odgovoriti.