Slovenskemu roparju bi sodili v nenavzočnosti

Roman Stunković v Zagrebu uslužbenki poslovalnice za odkup zlata izročil rožo in jo oropal.
Fotografija: Ropar je odnesel zlate palice in gotovino. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ropar je odnesel zlate palice in gotovino. FOTO: Reuters

Ljubljana – Vzdevek Ropar z vrtnico se je na sosednjem Hrvaškem prijel slovenskega državljana, 41-letnega Romana Stunkovića z Velikega Obreža pri Dobovi, ki ga tamkajšnji organi pregona iščejo velikega ropa zagrebške poslovalnice za odkup plemenitih kovin Moro & Kunst, kjer naj bi odnesel za okrog 215.000 evrov plena. Preden je oropal uslužbenko, ji je voščil za dan žena in ji izročil šopek rož.

Našega državljana bodo, ker Slovenija ne dovoli njegove izročitve, težko spravili na zatožno klop, kljub temu pa so zdaj proti njemu vložili obtožnico. V njej so zapisali, da je 8. marca lani prišel v poslovno stavbo Eurotower, kjer je receptorju pokazal ponarejeno osebno izkaznico. To je kasneje pokazal tudi uslužbenki podjetja Moro & Kunst, ki je v 11. nadstropju stavbe. Ob tem ji je prav prijazno izročil rože in ji čestital ob dnevu žena.

A Stunković je menda kaj hitro pokazal svoj pravi obraz, saj je sodeč po obtožnici nato povedal, da bi rad prodal dve zlati palici. Ko je uslužbenka odprla sef, ji je na glavo prislonil pištolo in zahteval, naj mu v torbo naložil plemenite kovice in denar, poleg tega pa naj mu izroči tudi vse vrednosti iz omare v pisarni.

Zaposlena ga je ubogala, nato pa ji je ropar z vojaškimi plastičnimi vezicami zvezal roke in noge. A jo je, ker je v eni od vitrin zagledal še več zlata, spet odvezal in ji ukazal, naj odklene še to. Ko je to storila in si je postregel še s tem plenom, jo je ponovno zvezal in odšel. Ropar, ki je po dejanju izginil v neznano, je skupaj odnesel zlate palice v vrednosti 1,56 milijona kun, kar znaša 211.000 evrov, in še za 36.365 kun ali 4915 evrov gotovine.
 

Posnetki nadzornih kamer in biološka sled


A hrvaški preiskovalci so hitro ugotovili, s kom imajo opraviti. Roparja so posnele nadzorne kamere, poleg tega je na eni od vezic, s katero je zvezal uslužbenko, pustil svojo biološko sled oziroma DNK. Ko so to preverjali v bazah, so jo povezali z roparjem, ki je pred enajstimi leto ropal v Čateških toplicah – Romanom Stunkovićem, ki je za takratni zločin tudi odsedel osem let. Takrat je zamaskiran in oborožen vstopil v recepcijo hotela Toplice v Termah Čatež, uslužbencu zagrozil in ga prisilil, da je odprl sef, ter odnesel 71.000 evrov.

In čeprav je sprva že dobro kazalo za hrvaške organe pregona, ki so za Stunkovičem razpisali tiralico in od Slovenije zahtevali njegovo izročitev, iz tega nato ni bilo nič. Hrvaški mediji poročajo, da so slovenski varnostni organi Stunkovića prijeli 2. novembra lani in da ga je sodišče poslalo v hišni pripor, v katerem naj bi bil z elektronsko zapestnico, a to ne drži. Na Okrožnem sodišču v Krškem so nam pojasnili, da je sodišče prve stopnje ugodilo zahtevi za predajo, nato pa jo je zavrnilo Višje sodišče v Ljubljani. Včeraj pa nam je podpredsednica sodišča Branka Drozg na naša poizvedovanja pojasnila, da v zvezi s tem ni ničesar novega in »da je bila v kazenskem postopku zoper Romana Stunkovića zaradi predaje po evropskem nalogu za prijetje in predajo Republiki Hrvaški s pravnomočnim sklepom njegova predaja Republiki Hrvaški zavrnjena, hkrati pa tudi odpravljen hišni pripor«.


Vpleten v še en rop


Zagrebški tožilci so glede na vse v obtožbi predlagali sojenje v obtoženčevi nenavzočnosti. Njegov zagrebški odvetnik Milko Križanović obtožbe še ni prejel, zagotovo bo ji ugovarjal, je dejal. Zagovornik meni, da ni utemeljenih sumov, da je Stunković res izvršil očitana dejanja, zato je bil tudi zadovoljen z odločitvijo naše države, da njegove stranke ne izroči Hrvaški. Glede obremenjujočih fotografij pa je povedal, da »v tej smeri ni bila narejena kakršna koli forenzična preiskava«.

Kriminalisti so Stunkovića povezovali tudi z ropom 27. oktobra lani v zagrebški trgovini z dragimi urami v trgovskem centru City Center One West, kjer naj bi s pajdašem odnesla za 470.000 evrov dragih ur. A v zadnji obtožbi to kaznivo dejanje ni zajeto.