Sum goljufije pri plačevanju s kovanci na Jesenicah

Policija trgovce poziva k previdnosti pri sprejemanju kovancev, morebitne uporabe pa naj prijavijo na interventno številko 113 ali anonimni telefon 080 1200.
Fotografija: Kovanci, ki jih podtikajo goljufi. FOTO: Policijska uprava Kranj
Odpri galerijo
Kovanci, ki jih podtikajo goljufi. FOTO: Policijska uprava Kranj

Kriminalisti  na Jesenicah preverjajo sum goljufije pri plačevanju s kovanci. Kot razlagajo, naj bi neznani  storilec  namesto kovancev za dva evra uporabljal žetone in podobne  kovance  drugih  valut iz tujine. »Do sedaj gre za uporabo Tajskega kovanca  za 10 bahtov in španski žeton. Oba sta podobna evrskemu kovancu za 2 evra. Bakreni del je obkrožen z nikljem, prav tako pa je enaka tudi njuna velikost. Obstajajo tudi drugi podobni kovanci,« so sporočili iz policijske uprave Kranj.

Policija v luči zapisanega trgovce poziva k previdnosti pri sprejemanju kovancev, morebitne uporabe pa naj prijavijo na interventno številko 113 ali anonimni telefon 080 1200.

Kot razlagajo policisti, gre za goljufijo, če kdo zato, da bi sebi ali komu drugemu pridobil protipravno  premoženjsko korist, spravi koga z lažnivim prikazovanjem ali prikrivanjem dejanskih okoliščin v zmoto. Kot goljufijo navajajo tudi primere, če nekdo drugo osebo pusti v zmoti in ga s tem zapelje, da ta v škodo svojega ali tujega premoženja kaj stori ali opusti. »Če je z goljufijo povzročena majhna premoženjska škoda in je storilec hotel pridobiti majhno premoženjsko korist, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta,« še poudarjajo.