Truplo po umoru odvrgel v gozdu na Krimu, našli so ga sprehajalci

Kaznivo dejanje je osumljeni izvedel v stanovanju v Ljubljani, nato je truplo odpeljal na območje Krima in ga odvrgel v gozdu.
Fotografija: Pravosodni policisti v zaporu na Dobu. Fotografija je simbolična. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Pravosodni policisti v zaporu na Dobu. Fotografija je simbolična. FOTO: Uroš Hočevar

Z ljubljanske policijske uprave  so sporočili nekaj podrobnosti o zločinu, ki so ga preiskovali od letošnjega marca. Sredi marca so svojci 37-letnega moškega iz okolice Ljubljane obvestili policijo, da ga pogrešajo. Policisti so začeli iskati pogrešanega in preiskovati možne razloge za njegovo izginotje. Stopili so v stik z več ljudmi, ki so se pred tem z njim družili. 

Kmalu se je pojavil sum, da je bil 37-letnik žrtev nasilnega kaznivega dejanja. Preiskavo so prevzeli kriminalisti ljubljanske policijske uprave, v njej so sodelovali še kriminalisti z generalne policijske uprave, preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada ter forenzični izvedenci Nacionalnega forenzičnega laboratorija, predkazenski postopek pa je usmerjalo okrožno državno tožilstvo v Ljubljani.

V večmesečni intenzivni kriminalistični preiskavi so v okviru zbiranja obvestil opravili več kot 80 razgovorov. Izvedli so več preiskovalnih dejanj – poleg zasegov predmetov, ogledov krajev, povezanih s preiskovanim kaznivim dejanjem, tudi več hišnih preiskav, ki jih je opravil preiskovalni sodnik ljubljanskega okrožnega sodišča.

Na podlagi zbranih obvestil in forenzičnih dokazov so ugotovili, da je bil 37-letni Ljubljančan žrtev kaznivega dejanja umora, ki ga je utemeljeno osumljen 38-letni Ljubljančan. Kaznivo dejanje je osumljeni izvedel v stanovanju v Ljubljani, nato pa je truplo odpeljal na območje Krima in ga odvrgel v gozdu.

Truplo so  avgusta naključno našli občani. Kriminalisti so si ogledali kraj najdbe, zavarovali več sledi za nadaljnje forenzične preiskave, preiskovalni sodnik pa je odredil sodno obdukcijo. Pri tej so ugotovili, da je žrtev umrla zaradi poškodb s strelnim orožjem.

Po doslej znanih podatkih je bil motiv za kaznivo dejanje koristoljubje – dolžniško razmerje osumljenca do žrtve.

Osumljenca še niso prijeli. Policija pri lovu nanj sodeluje tudi s tujimi organi pregona. 

Za kaznivo dejanje umora po 116. členu kazenskega zakonika je predpisana kazen najmanj 15 let zapora, lahko pa se izreče tudi dosmrtni zapor.