14 žrtev nesreče žičnice pri jezeru Maggiore, vzrok nesreče še ni znan

​Kabina žičnice, v kateri je bilo 15 ljudi, je na relaciji med Streso in goro Mottaron strmoglavila približno sto metrov globoko.
Fotografija: FOTO: AFP
Odpri galerijo
FOTO: AFP

V tragični nesreči žičnice, ki se je nekaj pred 13. uro v nedeljo popoldne zgodila pri jezeru Maggiore na severu Italije, je umrlo 14 ljudi, poroča portal italijanske Repubblice.

Medji so sicer na začetku navajali različne številke tako umrlih kot oseb, ki so se v trenutku nesreče nahajale v kabini, češ da jih je bilo 15. Mediji so poročali tudi o dveh težko poškodovanih otrocih, ki so ju prepeljali v bolnišnico Regina Margherita v Torinu. La Repubblica piše, da je nesrečo preživel le otrok, star pet let, a je še vedno v kritičnem stanju.

V nesreči je umrl izraelski par, ki je živel v Italiji, in eden od njunih otrok, medtem ko se njun petletni otrok v bolnišnici z več poškodbami bori za življenje. Med žrtvami je tudi devetletni otrok iz Italije.

Kabina žičnice je sicer na relaciji med turističnim krajem Stresa ob jezeru Maggiore in planino Mottarone pred prihodom na končno postajo strmoglavila približno sto metrov v globino.

FOTO: AFP
FOTO: AFP


Novinarska agencija Ansa navaja, da se je najbrž pretrgala nosilna vrv žičnice, a gre le za prvo oceno vzroka nesreče. Nesreča se je zgodila blizu zadnjega stebra žičnice, kjer pot kabin, ki skupno traja okoli 20 minut, poteka najvišje. V trenutku strmoglavljenja je kabino do končne postaje na višini 1491 metrov nadmorske višine ločilo le še okoli 300 metrov.

FOTO: AFP
FOTO: AFP


Med reševalno akcijo na gozdnatem in težko dostopnem terenu, kamor je padla kabina, so ob gorskih reševalcih sodelovali tudi gasilci in karabinjerji. Žičnico so sicer po zaprtju zaradi pandemije covida-19 ponovno odprli pred kratkim. Temeljito obnovo je doživela leta 2016, pred tem dve leti ni obratovala.

FOTO: AFP
FOTO: AFP


Žrtve nesreče morajo še identificirati. Medtem je italijanski premier Mario Draghi sporočil, da je nenehno v stikih z reševalci. Družinam umrlih je v imenu celotne vlade izrekel sožalje.

Preiskava sicer še poteka, kot kaže, pa je bil za nesrečo najverjetneje kriv natrgan kabel, je sporočilo italijansko ministrstvo za promet. Tožilstvo je že odprlo preiskavo tragedije. Zakaj se je strgala vrv in zakaj kabina ni visela s podpornim kablom, bodo morali odgovoriti tehniki, ki jih bo imenoval tožilec iz Verbanije.

Kabino je pred padcem do končne postaje ločilo le še okoli 300 metrov. FOTO: AFP
Kabino je pred padcem do končne postaje ločilo le še okoli 300 metrov. FOTO: AFP


»Vzdrževanje in pregledi so se izvajali redno,« pravi odvetnica družbe za upravljanje Ferrovie del Mottarone. Iz podjetja Leitner iz Vipitena, ki se ukvarja z vzdrževanjem, so sporočili, da je bil zadnji magnetoskopski pregled vrvi izveden novembra 2020, rezultati pa niso odkrili nobenih težav. Po besedah županje Strese Marcelle Severino se je po poročanju AFP kabina menda najprej začela premikati vzvratno, nato pa je zadela steber.

Izrazi sočutja so prišli še iz drugih držav, med drugim sta ga izrazila predsednik evropskega sveta Charles Michel in predsednik evropskega parlamenta David Sassoli. Slovensko zunanje ministrstvo je prek twitterja izrazilo globoko užaloščenost zaradi tragične nesreče in izrazilo sožalje družinam in bližnjim žrtev.

Preberite še: