Žrtvi družinskega nasilja sta pograbili nož

Po 31-letnici, ki je noseča vzela življenje partnerju, so vložili obtožnico tudi zoper ženo novinarja Aleša Tihca.
Fotografija: Obema grozi zaporna kazen. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Obema grozi zaporna kazen. FOTO: Tomi Lombar

Po končani sodni preiskavi je tožilstvo za ženski, ki sta vzeli življenje svojima partnerjema, vložilo obtožnici. Obe sta nepravnomočno obtoženi uboja. Prva naj bi z nožem usodno zabodla Lulzima Beršo, druga pa Aleša Tihca. Obe naj bi bili sicer pred tem žrtvi družinskega nasilja.

Proti koncu minulega leta so mariborski organi pregona vložili za od pet do 15 let zapora težko obtožbo proti 31-letni Anji Repnik. Policisti so bili 29. maja 2022 nekaj minut pred enajsto zvečer obveščeni o prometni nesreči z materialno škodo na Studencih. Toda po prihodu na prizorišče nesreče so naleteli na mrtveca za volanom. Izkazalo se je, da je bil 36-letni Berša umorjen, za zločin pa so začeli preganjati njegovo nosečo partnerico in mater njunega majhnega otroka, Repnikovo. V stanovanju v Valvasorjevi ulici naj bi ga med prepirom z nožem zabodla v prsni koš. Hudo ranjeni Berša se je nato opotekel do avta in se odpeljal proti bližnji urgenci kliničnega centra, a po le nekaj sto metrih vožnje je omagal in umrl.

image_alt
Tudi v Sloveniji je dom najbolj nevaren kraj za ženske

Po zločinu so začele prihajati na dan podrobnosti o tem, da naj bi bil Berša že od leta 2019 nasilen do partnerice. Sprva naj bi se nadnjo spravljal le psihično, v letu uboja pa vse pogosteje tudi fizično. Policisti so pri njima večkrat posredovali, samo v letu 2022 so mu dvakrat izrekli prepoved približevanja; prvi ukrep se mu je iztekel v začetku maja, drugi je bil v času tragedije še v veljavi. Očitno je Berša kljub temu ukrepu še naprej živel z Repnikovo. Obramba je sicer prepričana, da dejanje Anje Repnik ni uboj, kvečjemu milejša uboj na mah ali povzročitev hude telesne poškodbe s smrtnim izidom.

Ponorel zaradi sporočila sodelavca

V času, ko je bila proti njej vložena obtožba, je proti drugi omenjeni še potekala sodna preiskava. Ta se je medtem prav tako zaključila in tudi Irena Tihec iz Brunšvika je obtožena uboja svojega moža Aleša. Majhna otroka sta ostala brez očeta. Družinska tragedija se je 15. aprila 2022 zgodila v njunem stanovanju v hiši, ki sta si jo delila z njenimi starši. Sedeminštiridesetletna Tihčeva naj bi v preiskavi priznala, da je res bila ona, ki je med prepirom pograbila nož in v srce zabodla nekdanjega znanega športnega novinarja. Potožila naj bi, da je bila že dlje žrtev nasilja v družini. Neuradno je bilo slišati, da naj bi bil 47-letni Aleš zelo ljubosumen, tistega dne pa naj bi na njen telefon prišlo sporočilo sodelavca, zaradi katerega naj bi se v preteklosti že večkrat sprla. Aleš naj bi zaradi tega sporočila ponorel in napadel Ireno. Kmalu pa je on obležal mrtev.

Preiskovalni sodnik je dal osumljenko uboja pripreti, toda zunajrazpravni senat mariborskega okrožnega sodišča jo je po šestih dneh zaukazal izpustiti na prostost. Strinjal se je namreč z njeno odvetnico Vesno Györkös Žnidar, da ni ponovitvene nevarnosti. Tudi v primeru Repnikove je sicer veljalo, da ni bojazni, da bi na prostosti nadaljevala kazniva dejanja, zato ni v priporu.

Leto in deset mesecev po zločinu v Brunšviku je torej mariborska tožilka Mateja Artenjak po poročanju Večera proti Ireni Tihec vložila obtožbo, v kateri ji očita, da je zakrivila kaznivo dejanje uboja. Organov pregona torej ni prepričala z izpovedjo, da je nož pograbila v samoobrambi in v strahu za svoje življenje.

Preberite še: