Furs pošilja preiskovalce na pomoč policiji

Finančna uprva (Furs) bo sama financirala 120 preiskovalcev, ki pomagajo policiji pri delu z migranti. Pri tem ves čas sodelujejo z njihovim sindikatom, zagotavlja vodstvo Fursa.

Objavljeno
30. oktober 2015 10.48
Katarina Fidermuc, Nedelo
Katarina Fidermuc, Nedelo

Ljubljana –  Preiskovalci finančne uprave bodo pomagali policiji pri delu z migranti, sporočajo iz Finančne uprave republike Slovenije. Ta je na pomoč policiji napotila 120 svojih uslužbencev. V finančni upravi dela 179 preiskovalcev.
To so uslužbenci, ki so v finančno upravo prišli iz carinske službe in so po pojasnilih generalnega finančnega urada že pred združitvijo opravljali enake naloge kot zdaj: »Delo so začeli opravljati danes, 30. oktobra, zjutraj. Na terenu bodo prisotni 24 ur na dan.«

Piliciji dodeljeni po razporedu

»S policijo bodo pri obvladovanju migracijskega toka sodelovali predstavniki mobilnih enot. To so finančni preiskovalci, ki so uniformirani in sestavni del njihove uniforme so tudi prisilna sredstva. S policijo bo sodelovalo 120 finančnih preiskovalcev iz mobilnih enot,« pojasnjujejo v finančni upravi. Mobilne enote med drugim nadzorujejo voznike tovornjakov in avtobusov na službeni vožnji in nedovoljeno uporobo kurilnega olja v vozilih.

Uslužbenci mobilnih enot finančne uprave bodo svoje naloge izvajali po navodilih policije, pod njenim vodstvom ter v skladu s pooblastili, ki jih imajo po zakonu o finančni upravi, še dodajajo v generalnem finančnem uradu: »Na opravljanje nalog so dodeljeni po razporedu. Stroške njihovih plač bo krila finančna uprava. Zaradi navedenega se bo intenzivnost finančnega nadzora, ki ga izvajajo uradne osebe mobilnih oddelkov, nekoliko zmanjšala.«

Vodstvo Fursa se usklajuje s sindikatom

V generalnem finančnem uradu ob tem  pojasnujejo še, da je pri njih trenutno zaposlenih 433 inšpektorjev, ki bodo »še naprej v celoti opravljali svoje naloge: »Ti uslužbenci finančne uprave namreč ne sodelujejo s policijo pri obvladovanju migracijskega toka. Učinkovitost davčnega nadzora se tako s strani finančnih inšpektorjev ne bo zmanjšala.«

Po podatkih iz poročila za leto 2014 ima finančna uprava 3692 zaposlenih. Med njimi so uslužbenci s posebnimi pooblastili – poleg inšpektorjev še 179 preiskovalcev, 285 carinikov, 800 kontrolorjev in 288 izterjevalcev.

V finančni upravi zagotavljajo, da ob napotitvah preiskovalcev na pomoč policiji pri delu z migranti sindikat, v katerega so vključeni, »sproti obveščajo o vseh aktivnostih v povezavi z begunci, tako da sindikat ves čas tvorno sodeluje z vodstvom finančne uprave«.