85-letnik se ne počuti krivega za smrt kolesarja

Nikola Kiš ni priznal krivde za prometno nesrečo v Bresternici, v kateri je decembra predlani umrl kolesar

Objavljeno
21. september 2016 18.24
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Murska Sobota - Včeraj je v predobravnalnem naroku pred okrožno sodnico Natalijo Pavlič Goldinskij stopil 86-letni Nikola Kiš iz Maribora, ki nikoli v svojem življenju še ni bil kaznovan. Krivde za prometno nesrečo, v kateri je 10. decembra leta 2014 na prehodu za pešce pri Bresternici do smrti zbil 47 - letnega kolesarja Jožeta Robiča, ni priznal, zato se bo oktobra zoper njega začela glavna obravnava.

Nesreča se je zgodila okrog 16.55 ure, točen čas nesreče pa bo med glavno obravnavo pomemben podatek, saj je imel obtoženi Kiš že takrat zaradi slabšega vida omejitev vožnje na dnevni čas. Sodišče bo torej moralo ugotoviti, ali je vozil še za dne, ali pa je v času njegove vožnje že nastopila tema, oziroma bo moralo natančno ugotoviti, na kateri del dneva je v času nesreče imel omejitev vožnje. Med dnevnim časom, ko je še povsem svetlo, in nočjo, ko je popolna tema, je namreč po astronomskih podatkih v Mariboru 10. decembra skoraj dveurni čas postopnega mračenja od 16.09 do 17.59 ure.

Neupoštevanje omejitve vožnje je namreč glavni očitek tožilstva Kišu, torej da naj bi vozil, ko več ne bi smel, in da naj načina in hitrosti vožnje ne bi prilagodil trenutnim razmeram na cesti in svojim (omejenim) vidnim sposobnostim.
Kišev zagovornik Valentin Breznik pa je za glavno obravnavo prav zaradi dokazovanja, da njegov varovanec ni kršil prepovedi vožnje ponoči, predlagal natančno ugotavljanje tega, kdaj je Kiš po nesreči s svojega mobilnega telefona poklical številki 112 in 113. Predlagal je tudi zaslišanje izvedenca prometne stroke, saj naj umrli kolesar prehoda za pešce ne bi prečkal pravilno, in zaslišanje izvedenca patologa, ki naj bi natančneje ocenil količino alkohola v krvi pokojnega kolesarja. Toksikološka preiskava njegove krvi pri obdukciji je sicer pokazala zelo majhno količino alkohola, toda po besedah Kiševega zagovornika so metode ugotavljanja alkohola v krvi različne in različni so lahko tudi rezultati.