Agresivni mladci so ji zlomili nogo

V Ljubljani so na pohodu mladi roparji, njihove žrtve so bili tudi turisti.

Objavljeno
07. julij 2015 17.43
mfe preiskava
Miha Korsika
Miha Korsika

Ljubljana – V središču mesta so trije mlajši moški v petkovih večernih urah na tržnici pretepli žensko. Ko je ležala na tleh, so ji iz denarnice vzeli 30 evrov. Eden izmed napadalcev ji je s kolesom zapeljal čez nogo, da je utrpela zlom. V ponedeljek pa so napadli moškega na Prešernovem trgu.

V zadnjem tednu so se v središču prestolnice v poznih večernih urah zgodile najmanj tri roparske tatvine, vse na drzen način. Na Prešernovem trgu je v ponedeljek zvečer, nekaj minut pred deseto uro, skupina petih moških pristopila do naključnega mimoidočega. »Eden od njih ga je udaril, da je padel po tleh, nato pa mu iz torbice ukradel telefon,« so sporočili z ljubljanske policijske uprave. Njegovi štirje kolegi pri ropu niso sodelovali, kljub udarcu pa moški ni bil poškodovan. »Pregledali so okolico, a skupine niso izsledili,« so še sporočili ljubljanski policisti in dodali, da peterico še iščejo.

Po naših informacijah je bil oškodovani moški sicer pod vplivom alkohola. Pri tem ne gre za to, da bi kakorkoli izzival napadalce, temveč ti očitno namenoma za žrtve izbirajo tiste, ki so pred tem popili kakšno alkoholno pijačo, saj je zato njihov odziv upočasnjen in spomin na napadalce rahlo zamegljen.

Nočna objestnost

V noči na soboto se je v središču zgodil podoben primer, a z veliko hujšimi posledicami. Skupina treh mladih moških je okoli polnoči na ljubljanski tržnici obkrožila žensko, ki je pred tem prav tako popila nekaj alkohola. Najprej so ji ukazali, naj jih pelje v lokal in jim plača pijačo, kar je ženska zavrnila. Mladeniči, stari naj bi bili okoli 19 oziroma 20 let, so jo v naslednjem trenutku podrli na tla in jo začeli pretepati. Iz denarnice so ji vzeli 30 evrov, nato pa je eden izmed njih s kolesom zapeljal čez njeno nogo. Ženska, ki noče biti imenovana in dogodka zaenkrat še ni prijavila policiji, je zaradi bolečin v nogi pozneje odšla na urgenco, kjer so ugotovili, da ima zlomljeno stopalnico.

Dobri dve uri pred napadom na tržnici so policisti obravnavali drzno tatvino na Dunajski cesti. Moški se je vozil s kolesom po Dunajski v smeri Gospodarskega razstavišča. V podvozu ga je dohitel mlajši moški na kolesu z motorjem in od njega zahteval pet evrov. »Oškodovanec mu denarja ni izročil, ker ga ni imel, kar mu je tudi povedal in se odpeljal naprej. Neznani moški se je zapeljal za njim in mu začel groziti, pri tem pa mu je brcal kolo. Oškodovanec se je zapeljal na železniško postajo in zbežal,« so sporočili ljubljanski policisti. Napadalec je bil star okoli 16 let.

Napadena tujca

V nedeljo so policisti obravnavali dve roparski tatvini, obakrat sta bila žrtvi tujca. Okoli enih zjutraj v nedeljo so trije moški napadli španskega državljana. Na Miklošičevi cesti so k njemu pristopili trije neznani moški in ga ogovorili, vendar jih Španec ni razumel. »Pri tem je eden z roko udaril po hrani, ki jo je jedel, in mu iz žepa hlač vzel mobilni telefon, vreden 500 evrov. Po dejanju so neznanci stekli v smeri Tavčarjeve ulice,« so povedali na ljubljanski policiji. Po opisu oškodovanca je bil glavni napadalec star okoli 28 let, visok okoli 180 centimetrov, črnih las in svetle polti, medtem ko se drugih dveh moških ne spominja. V nedeljo popoldne pa sta dva moška napadla mladoletnega avstrijskega turista in od njega zahtevala 10 evrov. Ker jima denarja ni dal, sta mu ukradla sončna očala. Policisti so ju kmalu izsledili, eden je mladoletnik.