Andrej Lovšin: »Z izvedenci bomo dokazali, da nisem kriv«

Začela se je sodna obravnava v primeru odškodninske tožbe Intereurope proti bivšemu predsednika uprave Lovšinu za 37,58 milijona evrov.

Objavljeno
22. maj 2013 21.57
*uho* Intereuropa d.d.
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper - "Zakaj naj bi bil kriv? Vse bomo ovrgli s cenitvami in pravnimi izvedenci," je včeraj samozavestno povedal Andrej Lovšin, nekdanji predsednik uprave Intereurope d.d., po prvem naroku sodne obravnave v odškodninski tožbi, s katero sedanja uprava od Lovšinove terja 37,58 milijona evrov na račun spornih vlaganj v Moskvi in v Ukrajini.

Intereuropa d.d. je odškodninsko tožbo vložila 8. januarja 2010 in je prišla na vrsto po več kot treh letih, potem, ko je sodni spis krožil med sodnicami gospodarskega oddelka in pristal sredi januarja letos pri peti - Špeli Grilc. Skupaj z Lovšinom sta na zatožni klopi še tedani član uprave ter namestnik predsednika Zvezdan Markežič in Ondina Jonke, delavska direktorica. Odločitev o odškodninski tožbi je sprejela skupščina družbe in sloni na ugotovitvah posebne revizije, ki je bila opravljena sredi leta 2009 in očita neskrbno vodenje poslov ter pekoračitev pooblastil uprave. Po informacijah iz revizije je bila naložba v avtombilski terminal Čehov pri Moskvi bistveno preplačana. Sprva so zanj načrtovali 46 milijonov evrov, na koncu je investicija presegla 140 milijonov . Lani ga je Intereuropa prodala za približno 45 milijonov evrov. Samo za zemljišče (gre za 45 hektarjev veliko površino ob Kijevski vpadnici v Moskvo) je Intereuropa East plačala 35 milijonov evrov. Prodajalec zemljišča je bil nekdanji direktor moskovske družbe Riko MAŠ - Konstantin Aleksandrovič Belousov, ki je pri tej prodaji nastopal kot fizična oseba. Le tri dni prej je sam kupil zemljišče za 10 milijonov evrov. Intereuropa je z Belousovim sklenila predpogodbo in mu 10 milijonov evrov poslala na račun v Moskvo. Nekaj dni kasneje pa je nakazala še približno 25 milijonov evrov na LGT Bank v Liechtenstein. Ker je tako zahteval Belousov, je odgovoril Lovšin in zanikal, da bi imel on kakršno koli zvezo z denarjem v Liechtensteinu.

Intereuropa je šla v nakup zemljišča, čeprav je Alen Bubnič, nekdanji direktor Intereruope East, po včerajšnji navedbah Mihe Kozinca, odvetnika Intereurope, Andreju Lovšinu 2. in 5. februarja 2007 poslal elektronsko sporočilo, s katerim ga je opozoril, da moskovski odvetniki odsvetujejo nakup omenjenih zemljišč, ker je po njihovih ocenah stanje z njimi več kot sporno in da bodo v primeru sklenitve nakupne pogodbe prekinili sodelovanje z Intereuropo. To se je tudi zgodilo, pravno svetovanje pa je prevzel Mitja Lamut. Lovšin je včeraj izjavil, da Bubnič ni utemeljil svoje navedbe. Lovšin je novinarjem potrdil, da je bil član komisije za izbiro izvajalca, ki se je odločila za podjetje Riko. "Za ta projekt smo poslali poizvedbo na različna podjetja, dobili smo tri ali štiri povratne informacije in od vseh je bil najboljši Riko," je včeraj trdil Lovšin. Potrdil je, da je 17. 7.2007 peljal člane nadzornega sveta v Moskvo, kjer so gradbena dela na zemljišču že potekala, čeprav pogodba z Rikom še ni bila podpisana (podpisana je bila le nekaj dni kasneje), nadzorni svet pa je o poslu odločal še več mesecev kasneje. "Nisem vedel, da se tam kaj dela. Nadzornikom sem želel pokazati kako ugodno lego ima zemljišče. Jaz sem bil presenečen, da tam gradijo. Povedali so mi, da analizirajo zemljo," je neprepričljivo odgovoril Andrej Lovšin.

Lovšin je o svojem premoženju novinarjem dejal: "Nimam finančnih sredstev, da bi tožbeni zahtevek poplačal, zato smo tudi predlagali, da se tožba umakne, ker je brezpredmetna." Glede premoženja je povedal, da ima še zmeraj stanovanje v Portorožu in da se za preživljanje ukvarja s trgovino. Zakaj je večino premoženja prepisal? "To je moja zasebna stvar. To sem naredil preden so se začeli vsi ti potopki. Gre za mojo privatno odločitev."

Zaradi istega posla so Lovšina zaradi domnevne zlorabe položaja koprski kriminalisti ovadili avgusta 2008, državno tožilstvo je preiskavo zahtevalo januarja 2011. En kazenski primer pa je v predkazenskem postopku. Naslednji narok v odškodninski tožbi bo šele 28. avgusta. Včeraj so predlagali vrsto prič: tudi Janeza Škrabca, Joza Dragana in ruske partnerje v poslu.