Bajrović: Jankoviću nisem dal informacij o prodaji Istrabenzovih delnic

Lastnik Sportine trdi, da je nekdanjega prvega moža Mercatorja seznanil le z datumi sklenitve pogodb.

Objavljeno
16. maj 2013 12.22
jsu/ISTRABENZ
Marko Jakopec, kronika
Marko Jakopec, kronika

Ljubljana - »Jankoviću nisem dal nobenih informacij, seznanil sem ga le z datumi sklenitve pogodb,« je na sojenju Bošku Šrotu, Igorju Bavčarju in soobtoženim zatrdil lastnik Sportine Bahtijar Bajrović, ki je bil zaradi poslov z delnicami Istrabenza že obsojen za pomoč pri ponarejanju listin.

»Leta 2008 me je pri vratarju čakala anonimna pošta z obširno dokumentacijo o sporni prodaji delnic Istrabenza,« je pred sodiščem 24. aprila letos razlagal nekdanji prvi mož Mercatorja Zoran Janković. Takrat je še razložil, da je zato, ker je bila v anonimnem pismu omenjena tudi Sportina, poklical njenega lastnika Bahtijarja Bajrovića, in ta mu je podrobneje pojasnil potek prodaje delnic Istrabenza, kot je zatrdil ljubljanski župan, pa mu ni povedal, na čigavo pobudo so bile sklenjene opcijske pogodbe za prodajo delnic. Na vprašanje, ali je v ovadbo dal le dokumente, ki jih je prejel v anonimki, je odgovoril, da je dal izključno tiste, ki jih je prejel, dodal pa je le tisto, kar mu je povedal Bajrović.

Na vprašanje obrambe, v kakšnih odnosih je bil z lastnikom Sportine, ki je bil v tej zadevi že obsojen zaradi ponarejanja listin, je odgovoril, da sta poslovno sodelovala, nista pa bila prijatelja. Janković je še dodal, da mu je po njunem pogovoru tudi povedal, da bo v tej zadevi podal ovadbo in da bo med ovadenimi tudi on, torej Bajrović, na kar pa se ta ni odzval.

»Jankoviću nisem dal nobenih informacij,« je navedbe nekdanjega prvega moža Mercatorja Bajrović danes odločno zanikal. Potrdil je, da sta se z Jankovićem srečala po tem, ko naj bi le-ta dobil anonimko o prodaji delnic Istrabenza, na srečanju pa je imel Janković, ki ga je spremljala ljubljanska podžupanja Jadranka Dakič, veliko precej podrobnih informacij o poslu. »Kasneje mi je še isti dan grozil s kazenskimi ovadbami, čeprav nisem vedel, kaj naj bi bilo s poslom sploh narobe. Kranjski odvetnik Branko Lipovec, ki je pripravil pogodbe, mi je zatrjeval, da z njim ni nič narobe,« je še dodal Bajrović.

Odločno je zavrnil je tudi navedbe, da naj bi z Jankovićem sodeloval, ker je želel v nakupovalnih središčih Mercatorja pridobiti prostore za svoje trgovine. »Ključno vprašanje pa je,« je nagovoril vse navzoče v sodni dvorani, »kako je možno, da ima Janković kot ljubljanski župan še vedno možnost vplivati na poslovne odločitve Mercatorja.«

Na vprašanje, zakaj je potem priznal krivdo, če s poslom ni bilo nič narobe, je odgovoril, da sta mu tožilstvo in sodišče povedala, da je antidatiranje pogodb kaznivo dejanje. »Tehnično sem kriv, zato sem krivdo tudi priznal, moralno pa se ne čutim odgovornega,« je razložil, »moja napaka je, da sem zaupal ljudem, s katerimi sem posloval dolga leta. Če je tako, potem nimam drugega, kot da sprejmem svojo odgovornost,« je dejal.

»Bajrović je Jankovića danes postavil na laž,« je novinarjem pred sodno palačo dogajanje komentiral Boško Šrot. »Davčna uprava je v zapisniku po prvem pregledu ugotovila, da je Pivovarna Laško prijavila premalo dobička iz tega posla, po podrobnejših pojasnilih uprave, predvsem Dušana Zorka, pa je ugotovila, da s tem poslom ni bilo nič narobe,« je pojasnil. »Če bi ugotovila, da je bilo dobička več, in da bi morala Pivovarna zaradi tega plačati višji davek, bi ga prav gotovo izterjala,« je dodal.

Do kaznivih dejanj naj bi, kot je znano, prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov, nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega.

Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona evrov in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov, prav za toliko pa je bila po mnenju tožilstva s tem poslom oškodovana Pivovarna Laško.