Balkanski bojevnik: višje sodišče četverici zvišalo zaporne kazni

Višje sodišče je Selmanu, Bubliču in Zupanu zaporno kazen zvišalo na 15 let, Udrihovi pa na osem let.

Objavljeno
04. november 2013 17.06
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika

Ljubljana - Čeprav sodba ljubljanskega višjega sodišča, ki odloča o pritožbah v zadevi Balkanski bojevnik, še ni znana, je jasno, da bodo štirje obsojeni v tem postopku za zapahi morali odsedeti bistveno dlje, kot jim je novembra lani dosodilo okrožno sodišče.

Pritožbeni senat je namreč v skladu z novelo zakona o kazenskem postopku odločal o podaljšanju pripora za Anesa Selmana (slabo leto je na begu), Marka Bublića, Dejana Zupana in Sandro Udrih, ki jih je prvostopenjsko sodišče zaradi vpletenosti v trgovino z mamili obsodilo na zaporne kazni.

Eden izmed razlogov za podaljšanje pripora je po naših podatkih ta, da je senat med drugim delno ugodil pritožbi tožilstva in sodbo v obsodilnem delu glede kazenske sankcije spremenil tako, da je obsojenim krepko zvišal kazni.

Tožilstvo vztraja, da so dokazi zakoniti

Kot nam je potrdil zagovornik Udrihove odvetnik Žiga Klun, iz sklepa o podaljšanju pripora izhaja, da je pritožbeni senat Selmanu (obsojen je bil na deset let zapora), Bubliću (na prvi stopnji so mu prisodili osem let) in Zupanu (okrožno sodišče mu je izreklo sedem let) kazni zvišal kar na 15 let zapora, medtem ko je Udrihovi namesto štirih določil osem let zapora.

Medtem ko so obsojeni za odločitev pritožbenega sodišča glede višine kazni izvedeli iz sklepa o podaljšanju pripora, ni še nič znanega glede oprostilnega dela sodbe, saj sodba višjega sodišča, ki je pritožbeno sejo sklicalo 23. oktobra, še ni znana. Tako tudi ni jasno, kakšna bo usoda Dragana Tošića, domnevnega vodje slovenskega dela združbe balkanskega mamilskega kralja Darka Šarića.

Poleg Tošića so bili na prvi stopnji oproščeni še Dragan Beljkaš, Boštjan Kopčič, Robert Šabič, brata Mirzet in Miralem Lucević, zakonca Jakob in Suzana Remškar, Peter Khermayer, Đemajli Mandjuka, Valter Abramovič, Tadej Poljak in Beljkaševa sestra Zdenka Kondič.

Medtem ko obramba pričakuje potrditev oprostilne sodbe, tožilstvo pričakuje, da bodo višji sodniki sodbo razveljavili in primer vrnili v novo sojenje pred nov senat. Sporni slovenski in srbski dokazi so bili namreč po prepričanju tožilstva pridobljeni zakonito.

Kot je znano, je policija akcijo izpeljala 25. maja 2010. Slabo leto zatem se je ob poostrenih varnostnih razmerah začelo sojenje, ki je trajalo poldrugo leto in se končalo z razglasitvijo sodbe 20. novembra lani. Tožilstvo je za vse obtožene predlagalo skupno skoraj 177 let zapora, a je bilo nad izkupičkom razočarano.

Senat ljubljanskega okrožnega sodišča pod predsedstvom sodnika Gorazda Fabjančiča je namreč od 17 obtoženih po izločitvi slovenskih in srbskih dokazov zaradi neupravičene proizvodnje in prometa z mamili ter hudodelskega združevanja obsodil le četverico.

Sodnik Fabjančič je v obrazložitvi sodbe dejal, da »za obsodilno sodbo ne zadoščajo le trditve v obtožbi in sklepanje, da so obtoženi storili kaznivo dejanje, ampak nedvoumni dokazi, teh pa ni bilo«. Sodišče je pri odločitvi upoštevalo, da so bili dokazi, pridobljeni v Srbiji in Sloveniji, izločeni, obsodba pa je temeljila na dokazih, pridobljenih v Italiji. Tam je policija opravila tri večje zasege kokaina, v prevoz in hrambo katerega naj bi bila vpletena Bublić in Zupan, Udrihova pa naj bi bila skrbela za najem vozil in pridobivala ponarejene dokumente. Selman je po ugotovitvah sodišča skrbel za hrambo droge ter prevzem denarja, (skesancu) Francescu Petrelliju pa je tudi prodal neugotovljeno količino kokaina.

Ker je tožilstvo v končni besedi pozabilo predlagati podaljšanje pripora, v katerem so bili obtoženci od prijetja, ga je moralo sodišče ob izreku sodbe odpraviti, tako da so na prostost kljub izrečenim daljšim zapornim kaznim odkorakali tudi obsojeni. Dva dni po izreku so pripor na predlog tožilstva le odredili, a v tem času je Selman že izginil neznano kam in je za njim razpisana mednarodna Interpolova tiralica oziroma evropski priporni nalog.

Zupan in Bublić sta na predčasnem prestajanju zaporne kazni, medtem ko je Udrihova v hišnem priporu (če bi obveljala prvostopenjska sodba, bi celotno kazen že prestala maja prihodnje leto). A glede na odločitev višjega sodišča in pravnomočno sodbo, s katero so ji zvišali kazen, bo morala udobje domačega stanovanja bržkone kmalu zamenjati za zaporniško žimnico.