Beg pred policisti se je končal z zlomljeno stegnenico in ključnico

Sama Hovnika so iskali zaradi tatvin, a je zbežal in po divji vožnji povzročil hudo prometno nesrečo.

Objavljeno
03. julij 2013 17.18
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana – »Vi in vsi drugi imate srečo, da se ni zgodilo še kaj hujšega,« je sodnica Andreja Sedej Grčar dejala 29-letnemu Samu Hovniku, ki je januarja med begom pred policijo povzročil hudo prometno nesrečo, v kateri je bila hudo poškodovana njegova prijateljica. Krivdo je priznal.

»Tistega dne so me ustavili, a nisem vedel, da so policisti, ker so bili v civilu. Poskakali so iz črnega terenca in vame uperili pištole, ker sem bil takrat zasvojenec in sem tudi dolgoval denar, sem mislil, da so izterjevalci. Res se je pozneje priključilo policijsko vozilo, a sem takrat že bežal,« je Sam Hovnik povedal, zakaj se je tistega dne pognal v beg pred policisti, ki so ga iskali zaradi tatvin in zaradi česar je bil obsojen na leto dni zapora.

Oktobra 2012 so na Osnovni šoli Sodražica izginile denarnice, ena od oškodovank, ki je storilca videla, pa je 3. januarja klicala na policijo, da se isti moški spet zadržuje na šoli.

Prebil policijsko blokado

Policisti so moškega, pozneje se je pokazalo, da je to Hovnik, opazili v Sodražici, a ni hotel ustaviti. Zapeljal je vzvratno in naprej proti Lipovšici. Tam je zavil proti Žlebiču, kjer ga je pričakala policijska blokada, a jo je prebil in pri tem skoraj povozil policista. Hovnik je divjal naprej proti Ribnici in v nepreglednem ovinku prehitel vlačilca s priklopnikom, v tem trenutku pa je nasproti pripeljal voznik, ki je z zaviranjem preprečil najhujše. Hovnik je odpeljal proti Ribnici, pri tem pa vozil po obeh straneh ceste, da so se mu vozniki morali umikati.

Tudi v Ribnici je Hovnik skoraj povzročil več nesreč, ki so jih preprečili prisebni vozniki, zapeljal je tudi skozi rdečo luč in na pločnik, da je moral pred avtomobilom odskočiti pešec. Ker ga je zaneslo, se je z avtomobilom ustavil, a nato spet speljal, pri tem pa še enkrat trčil v policiste. Nato je odpeljal v smeri Kočevja, po poti je s svojo vožnjo dobro prestrašil še nekaj voznikov, beg pa se je končal s trkom v drevo. Pri tem je bila njegova sopotnica Marjana S. hudo poškodovana, imela je zlomljeno stegnenico in ključnico. Čeprav je bila en mesec nepokretna, nato pa je hodila s pomočjo bergel, je še danes njegova prijateljica in ga tudi redno obiskuje v zaporu, kjer prestaja kazen zaradi tatvin. Odškodnine od njega ne zahteva.

Hovnik je brez vozniškega dovoljenja vozil neregistriran avto in bil pod vplivom mamil. Da so bila vzrok za tatvine in njegovo nevarno vožnjo predvsem mamila, mu je verjela tudi sodnica, a ga je opozorila, da bo posledice nosil sam.

Povedala je, da je zaporna kazen za takšno ravnanje primerna tudi zaradi splošnega stanja na slovenskih cestah. Ker je tudi iz poročila zavoda za prestajanje kazni razvidno, da so urinski testi na mamila zdaj negativni, mu je verjela, da se poskuša popraviti, in mu zato izrekla nekoliko blažjo enotno kazen.

Kazni enega leta za nevarno vožnjo in sedmih mesecev za tatvini mu je namreč združila in izrekla enotno kazen enega leta in štirih mesecev zapora. Za eno leto mu je prepovedala tudi vožnjo z avtomobilom. A zaradi tatvin čaka Hovnika še več postopkov.