Bele recepte zaračunaval po pet do 50 evrov

Priprti zdravnik Franc Grošelj je lani izdal 993 belih receptov za psihoaktivna zdravila, enemu bolniku v dobrih dveh letih izdal kar 34.150 tablet.

Objavljeno
30. maj 2014 14.02
Posodobljeno
30. maj 2014 21.00
Polona Malovrh, kronika
Polona Malovrh, kronika

Trbovlje - Za en recept je zahteval od pet do 50 evrov. Priprte so štiri osebe, proti njim je podanih štirinajst ovadb. Francu Grošlju, zdravniku, koncesionarju splošne medicine v zagorskem zdravstvenem domu, grozi zaporna kazen od enega do dvanajstih let. Sumijo ga, da je svojim pacientom, starim med 30 in 50 let, omogočil uživanje prepovedanih drog in nedovoljenih snovi v športu. Večina je odvisnikov, vključenih v metadonski program trboveljske ambulante. Koliko premoženjske koristi je pridobil, bodo policisti šele poskusili ugotoviti. Hiter preračun pokaže, da bi lani, ko je izdal skoraj tisoč belih receptov, v najslabšem primeru - če bi od vsakega vzel le pet evrov - »zaslužil« pet tisočakov. A zahteval je tudi do desetkrat več ...

Osumljenih kar 14 pacientov

Analiza izdaje belih receptov, ki so jo na prošnjo zasavskih policistov opravili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in na zdravstveni zavarovalnici, je pokazala, da število receptov iz Grošljeve ambulante krepko presega slovensko povprečje. Če je en zdravnik leta 2013 v povprečju predpisal štiri bele recepte, je Grošelj to povprečje lani z 993 belimi recepti prekoračil skoraj 250-krat. Enemu od pacientov je v letih 2012, 2013 in 2014 predpisal skupno 34.150 tablet. »To pomeni, da bi moral pacient vsak dan zaužiti štirideset psihoaktivnih tablet, če bi hotel vse zaužiti sam. Povprečje predpisanih tablet drugim pacientom - osumljencem je bilo od 20 do 25 tablet na dan,« je povedal Andrej Jurič, komandir trboveljskih policistov, ki so ta teden v sodelovanju s policijskimi postajami in sektorjem kriminalistične policije PU Ljubljana zdesetkali trgovino s prepovedanimi drogami v Zasavju. Jurič ne more jamčiti, je dejal, da v tej zadevi ne bo nihče več osumljen. Grošljev primer je pod lupo vzela tudi Psihiatrična klinika Ljubljana. Ugotovili so, da je pri predpisovanju zdravil posameznikom kršil vse strokovne smernice o višini dnevnih odmerkov, o kombinaciji predpisanih zdravil, o času jemanja in izdajo na bele recepte. V nekaterih primerih je maksimalno dnevno dozo varnega jemanja zdravil prekoračil celo stokrat. Priprti so njegovi pacienti, ki so že bili osumljeni za kazniva dejanja s področja prepovedanih drog, Grošlja pa doslej ni nihče prijavil za kakršnokoli kaznivo dejanje. Recepte so unovčevali po lekarnah v Ljubljani, Kamniku, Litiji, Radečah, večji del pa v Trbovljah in Zagorju. Kako daleč sega črni trg, bo, upajo policisti, pokazala nadaljnja preiskava. V prvi fazi je bilo osumljenih kar 14 Grošljevih pacientov in drugi oseb.

Na Policijski postaji Trbovlje so prva obvestila na podlagi informacij občanov o zlorabi psihoaktivnih zdravil, ki da jih je mogoče nabavljati prek belih receptov iz ambulante zdravnika, koncesionarja splošne medicine v zagorskem Zdravstvenem domu, začeli zbirati že konec leta 2013. Januarja letos so pri enem od pri enem od trboveljskih osumljencev zasegli 320 psihoaktivnih zdravil. Le dan kasneje so pri obravnavi kršitve javnega reda in miru zasegli še plastično vrečko s 190 kosi psihoaktivnih tablet ter manjšo količino konoplje. Tudi recepte za te tablete je podpisal Franc Grošelj.