Biološke sledi v avtu so Pajovićeve

Nadaljuje se sojenje Petru Škori, ki naj bi sodeloval v lanskem spektakularnem ropu draguljarne Malalan

Objavljeno
10. marec 2017 16.36
začetek sojenja - Škoro Petrar. Ljubljana,17.2.2017, foto: Marko Feist
Simona Fajfar
Simona Fajfar
Ljubljana - Na ljubljanskem okrožnem sodišču se nadaljuje sojenje Petru Škori, ki je obtožen, da je sodeloval pri ropu draguljarne Malalan. Lanskega februarja so oboroženi roparji vstopili v draguljarno in v vsega dveh minutah odnesli za 448.000 evrov ur višjega cenovnega razreda. Petar Škoro naj bi bil njihov voznik.

»Kdo sploh sem jaz? Rad bi se predstavil sodišču,« se je na tokratni obravnavi zagovarjal Petar Škoro, ki ga tožilstvo – na osnovi dokazov, ki so jih dobili iz Nemčije – pozna tudi pod imenom Srđan Pajović. Srbski mediji ga povezujejo z zloglasno balkansko kriminalno združbo Pink panter, obenem pa naj bi v preteklosti uporabljal tudi druga imena. Toda Petar Škoro, ki je sodniku Zvjezdanu Radonjiću pokazal tudi svoj potni list, je zatrdil, da je Petar Škoro iz Mostarja, ki je sredi lanskega marca iz Beograda poletel v Moskvo, kjer je kupil avto. Odpeljal se je preko Belorusije na Poljsko, a so ga na meji v Brestu ustavili, ker je bila zanj izdana nemška tiralica. »44 dni je trajalo, da sem prišel v Nemčijo,« je razložil Škoro začetek nemškega sojenja, kjer je bil potem oproščen.

Vendar pa, je bil zgrožen Škoro, se zgodba ponavlja, saj je bila tamkajšnja obtožnica prav tako spisana na podlagi najdenih DNK v avtu, tako kot – tako tožilstvo – pri ropu draguljarne Malalan. Trije zamaskirani ljudje, eden oblečen v žensko, so februarja lani vstopili v draguljarno, nato pa so s kladivom in macolo razbili vitrine in pobrali 78 ur višjega cenovnega razreda. Prodajalki, ki je hotela zbežati iz prodajalne, so zagrozili s pištolo.

Po vsega nekaj minutah dogajanja v zlatarni so najprej pobegnili do Ključavničarske ulice, kjer so imeli parkirana kolesa. Toda ker jim je sledil Matej Zupan, so proti njemu ustrelili enkrat in ker ni odnehal, so streljali še večkrat in ga ranili. Bežali so naprej, do bele toyote rav4, ki je bila deset dni prej ukradena v Kopru, in kjer jih je že čakal Škoro. Odpeljali so se do Vodic, potem pa avtomobil pustil na parkirišču v bližini pokopališča. A Škoro naj bi storil usodno napako, saj so forenziki v avtomobilu našli njegovo biološko sled.

To, da so na volanu avtomobila našli sledi, ki se popolnoma ujemajo s tem, kar so dobili iz Nemčije na ime Srđan Pajović, je potrdil tudi mag. forenzične genetike Gavrilo Hadžić z Nacionalnega forenzičnega laboratorija. Sicer so našli biološke sledi treh moških, tudi na ročici ob voznikovem sedežu, vendar je na volanu prevladujoča sled Srđana Pajovića, ki je lahko prevladujoča tudi zato, ker voznik preprijemlje volan med vožnjo in pušča svoje sledi.

Med dokazi, ki so v spisu, pa so tudi sledi s parkirnega listka, ki so ga našli v najdenem avtomobilu. Na njem so našli odtis sredinca leve roke. Ker forenzik, ki je opravil to raziskavo, zaradi dopusta ni prišel pričat, je sodnik odredil, da naj forenziki v naslednjih dneh opravijo še dve analizi: sledi, ki so jih našli v avtomobilu, naj primerjajo s slino oziroma biološkimi sledmi obtoženega Petra Škore, prav tako pa naj mu odvzamejo prstni odtis sredinca leve roke in primerjajo z materialom, ki so ga pridobili iz tujine.

V nadaljevanju so se pokazale tudi nedoslednosti v obtožnici, saj naj bi Petar Škoro na pajdaše čakal v avtomobilu, ena od prič pa naj bi pri identifikaciji na policiji zatrdila, da je bil on tisti, ki je s krvavo hlačnico stekel pred njen avto in je potem skočil v bel rav4. »Kako, če sem bil v avtomobilu? Ni mi jasno, saj naj bi bil jaz tisti, ki je sedel v avtu in čakal,« je komentiral Petar Škoro. Še prej, v zagovoru, pa je razložil, da so njegove sledi prišle v bel rav4 verjetno med njegovo vrnitvijo iz Milana, kjer ima iz prvega zakona dva otroka. Ko se je vračal v Slovenijo – nameraval je naprej proti Budimpešti in Srbiji -, je na prijateljevo prošnjo peljal nekega Italijana, Giovannija. Ta je v Kopru prevzel avto, ki ga je kupil, tako da sta se vsak v svojem avtomobilu peljala proti Ljubljani oziroma sta avta del poti zamenjala, saj je bil rav4 Škori všeč.

Sicer pa se je Petar Škoro znašel pred našimi organi pregona lanskega septembra, ko so nam ga izročili Nemci. Slovenski forenziki so namreč na podlagi prstnih odtisov in DNK, ki so jih dobili od Nemcev, ugotovili, da imajo osebo, ki jo zaradi ropa išče tudi slovenska policija - Srđana Pajovića.