Boj za prevlado v Gorenjskem tisku

Edvardu Jurjevcu sodijo zaradi prodaje večinskega deleža v podjetju, Martinu Odlazku pa, ker je priskrbel kupce.

Objavljeno
25. februar 2013 13.44
Posodobljeno
26. februar 2013 05.00
Edvard Jurjevec
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – Na kranjskem sodišču so včeraj začeli zaradi zlorabe uradnega položaja soditi nekdanjemu direktorju družbe Primož Trubar Edvardu Jurjevcu, zaradi pomoči pri tem kaznivem dejanju, pri katerem je menda nastalo 9,6 milijona evrov škode, pa tudi Martinu Odlazku.

Obtožnica navaja, da je Jurjevec kot direktor družbe Primož Trubar, v kateri so bili zbrani vodilni Gorenjskega tiska, leta 2008 prodal delnice, ki so takrat predstavljale 68,9 odstotka premoženja družbe Primož Trubar.

»Delnice ste prodali, čeprav bi morali imeti sklep skupščine, kupnina, ki ste jo pridobil, pa ni bila enakovredna s kupnino, ki je določena s posameznimi družbami. Nastalo je 9,6 milijona evrov škode. Skupina Krater je tako dobila upravljavske pravice v Gorenjskem tisku (GT), imeli ste direkten naklep oškodovati družbo Primož Trubar, družba Papir servis pa je lahko podala prevzemno namero,« je prvoobtoženemu očitala tožilka Renata Vodnjov.

Martinu Odlazku je tožilka v nadaljevanju očitala, da je Jurjevcu pri tem oškodovanju naklepno pomagal, kajti priskrbel je kupce teh delnic in tudi organiziral podpis pogodb v Ljubljani.

Edvard Jurjevec je v enournem zagovoru poudaril, da »gre za edinstven primer v Sloveniji, ker se sodi tistemu, ki je poskušal ustaviti tajkune. Gospodje so odpirali blagajno, v kateri je bila vabljiva družinska srebrnina GT, 20 milijonov evrov.

Družba Mohar & Satler Investicije je namreč želela pridobiti prevladujoč vpliv v družbi Primož Trubar. Pripeljali so svojo notarko, ki je napisala pet lažnivih navedb ... Nameraval sem zagotoviti dober razvoj GT in delovna mesta, hotel sem zaščititi GT pred veliko poslovno goljufijo, ki so se je lotili s spretnimi odvetniki.«

Razložil je, da je bil prisiljen ravnati v naglici, saj da so »Aleksander Troha (predsednik uprave GT po odstopu Kristine Kobal), ki je odigral vlogo Mefista, ter Matjaž Satler in Marko Mohar izvedli sovražni prevzem. Če ne bi začel ukrepati niti takrat, ko so bili tatovi že v hiši, bi sodeloval v goljufiji,« je poudaril Jurjevec in kot za popolnoma zgrešen označil očitek, da je poskušal pridobiti premoženjsko korist skupini Krater.

Januarja 2008 je Jurjevec delnice prodal Papir servisu, Komunali Lendava, Firstu iz Trebnjega, Terci iz Šentruperta in Flooringu iz Ljubljane, ta podjetja pa so v zameno ponudila 49-odstotni delež Algasa, 24-odstotni delež Skoka, 45-odstotni delež Palome Prevalje in 37,6-odstotni delež Lepenke. »Družbi Trubar sem zagotovil reodkup, delnice sem torej zaklenil, a ne uspešno ...

Po 50 letih zavzetega dela v GT in 15-letnem vodenju družbe obtožbo, da sem oškodoval bodisi GT bodisi družbo Primož Trubar, štejem za očitek, da sem škodil lastnemu otroku. Da imajo moji ovaditelji kosmato vest, pa je razvidno tudi iz poravnave junija 2009, ki je legalizirala veliko goljufijo,« je dejal Jurjevec.

Tudi Martin Odlazek je v zagovoru razložil, da ni storil nič kaznivega. »Moje dejanje je bilo legitimno in razumno, ko je Mohar & Satler sovražno prevzemal družbi Primož Trubar in GT. Ko je tedanja predsednica uprave GT Kristina Kobal iskala strateškega partnerja, smo se začeli pogovarjati o vstopu skupine Krater, a nas je nato umaknila iz igre.«

Na vprašanje tožilke, naj pojasni, kdo sestavlja peterico podjetij, ki jim je Jurjevec prodal delnice, je Odlazek najprej odgovoril, da so to poslovni partnerji, pozneje pa je dodal, da so to v resnici podjetja, ki jih vodijo njegovi prijatelji, ki jih pozna že 20 let in mu zelo zaupajo ter ga niso veliko spraševali.

Sojenje se bo nadaljevalo 8. aprila.