Brane Gorše vse upe stavil na višje sodnike

Nekdanji stečajni upravitelj in odvetnik bo v priporu izvedel, ali si bo življenje za rešetkami podaljšal.

Objavljeno
22. julij 2014 11.18
Posodobljeno
23. julij 2014 06.00
SLOVENIJA LJUBLJANA 14.11.2012 SOJENJE BRANE GORSE IN JOZE SUSTERSIC FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana - »S kolegom sva se pritožila zaradi vseh pritožbenih razlogov, saj je obsodilna sodba napačna tako pravno kot dejansko,« nam je povedal odvetnik Mitja Jelenič Novak. Kakšna bo usoda Braneta Goršeta, ki bi ga senat koprskega okrožnega sodišča poslal za deset let v zapor, je zdaj na tehtnici višjih sodnikov.

Odvetnika Mitja Jelenič Novak in Emil Zakonjšek, ki zagovarjata nekdanjega stečajnega upravitelja in kolega iz odvetniških vrst Braneta Goršeta, sta v ponedeljek koprskemu višjemu sodišču poslala 51 strani dolgo pritožbo. »V njej smo natančno navedli, zakaj je sodba napačna. Poudarek je sicer na materialnih kršitvah kazenskega prava, a ne gre zanemariti niti napačne ugotovitve dejanskega stanja in še bi lahko našteval,« je na kratko pojasnil Mitja Jelenič Novak.

Senat koprskega okrožnega sodišča z Julijanom Glavino na čelu je zaradi kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja, poslovne goljufije in pranja denarja sredi aprila obsodil 53-letnega Braneta Goršeta iz Ljubljane na enotno kazen desetih let zapora, plačila stranske denarne kazni v znesku 50.000 evrov in vrnitev 2,25 milijona evrov nezakonito pridobljene premoženjske koristi, kar so zavarovali z odvzemom premoženja. Senat je namreč ugotovil, da je hudo grešil kot stečajni upravitelj koprskega Hidra.

Obsodilno sodbo so slišali še njegova žena Barbara ter soobtožena Rudolf Trček iz Ljubljane in vrhniški podjetnik Vlado Petek. Pri prvih dveh sodišče ni ugotovilo naklepa za pomoč pri kaznivem dejanju zlorabe uradnega položaja, za pomoč pri pranju denarja pa je vsakemu prisodilo leto zapora, na poldrugo leto zapora so za pomoč pri pranju denarja obsodili Trčka, če bodo sodbo potrdili višji sodniki, bo moral plačati še deset tisočakov kazni.

Denar med računi potoval kot za stavo

Prvostopenjsko sodišče je ocenilo, da je Gorše izkoristil zaupanje, ki ga je imel kot stečajni upravitelj, poleg tega bi se kot kupec terjatev moral sam izločiti kot stečajni upravitelj. Zato ni bil upravičen do nagrade 119.000 evrov. Sledili so dokazom tožilke, le pri odmeri sankcije so bili kanček milejši, saj je za Goršeta zahtevala 12 let življenja za rešetkami. Strinjali so se tudi, da se obtoženemu odvzame 2,25 milijona evrov, ki si jih je nezakonito pridobil, čeprav je premoženje prepisal na očeta in tasta. Tako je izdalo začasno zavarovanje premoženja v Savudriji, zaseglo mu je tri osebne avtomobile in štiri starodobnike.

Obsodbo zaradi poslovne goljufije si je nekdanji stečajni upravitelj prislužil s prodajo Hidra v stečaju banjaluškemu podjetju RB Nekretnine. Poleg pravne osebe v stečaju je prodal tudi nepremičnine, ki so bile javno dobro, za kar so tujci odšteti 4,16 milijona evrov oziroma 2,48 milijona več, kot je bila vrednost Hidra. Pri tem je obtoženi zavedel kupca, saj se je zavedal, da nepremičnin novi lastnik ne bo mogel vpisati v zemljiško knjigo. Sporna je bila tudi Goršetova prodaja terjatve Hidra do Toncityja družbi Marketing Galeb.

Domnevno umazani denar pa se je potem večkrat pretakal iz enega podjetja v drugo, pristal pa je na računih nekaterih avstrijskih družb, kot so BS Faktor, Lafino Trade in Goršetovega podjetja Finesta.

Vse kaže, da bo Gorše na odločitev drugostopenjskega sodišča o pritožbi počakal v priporu, kjer se nahaja že od februarja lani. Sodišče mu ga je namreč na predlog državnega tožilstva podaljšalo zaradi begosumnost in ponovitvene nevarnosti.